Byt k pronájmu jako investice

Byt k pronájmu jako investice

Jestliže třeba vyhrajete, anebo zdědíte nějaký velký obnos financí, pak je určitě dobře investovat je tak, abyste na tom ideálně něco vydělali. Velmi dobrou investicí je byt, jednak ho později můžete prodat, či si ho necháte a budete ho pronajímat, díky čemuž můžete mít každý měsíc pravidelný příjem. Pasivní příjem je prvním krokem k finanční svobodě.

Máte peníze navíc? Investujte je do nemovitosti k pronájmuMáte peníze navíc? Investujte je do nemovitosti k pronájmu

Kdo u nás bude bydlet?

Pravdou je, že mnoho lidí, co si koupí byt k pronájmu má pak obavy, že nebudou mít koho do bytu nastěhovat. Pakliže někoho najdou, přichází strach o to, zda bude nový nájemník slušný a bude nájem platit pravidelně. Pravdou je, že poslední dobou je o byty velký zájem, takže určitě někoho seženete, ale také záleží na tom, co budete nabízet. Co se týče vhodného nájemníka, někdy lze těžko dopředu odhadnout, jestli budete mít pořádkumilovného, příjemného nájemníka, anebo jestli naopak dostanete někoho problémového. Zkuste pronajmout byt prostřednictvím realitní kanceláře. Zkušený makléř potkává nájemníky denně a tak mívá lepší odhad.

Hledáme lokalitu

Byt k pronájmu můžete koupit kdekoliv, samozřejmě, že výhodou jsou velká města, protože potencionálním nájemníkům nabízí lepší možnosti zaměstnání a kulturního vyžití. Rozhodně stojí za přemýšlení i města, kde mnoho univerzit, protože můžete do bytu nalákat studenty, kteří se nechtějí mačkat na koleji. Jestliže máte zájem nastěhovat si do bytu třeba rodinu, pak byste měli popřemýšlet nejen o městě, ale i o konkrétní lokalitě. Jestli je zde dostupná občanská vybavenost – například, jestli je v okolí obchod, školka nebo škola, nějaký park či kulturní vyžití.

Záleží na tom, pro koho byt je

Je dobré zvážit, pro jakou cílovou skupinu byt hledáte. Pokud chcete primárně byt pro studenty, pak je lepší koupit menší byt anebo klidně více menších bytů, protože pro studenty je důležitá cena za pronájem a ne velikost bytu. Na druhou stranu, jestliže chcete byt pronajímat rodině, pak byste měli myslet na to, že bude požadovat dostatek prostoru a více místnosti, ideálně tak, aby měli i dětský pokojíček a místo na úložné prostory.

Zabydlený nebo nezabydlený

Mnozí dají přednost bytu, který má balkón a sklep, takže jestli si budete kupovat byt k pronájmu, pak můžete také hledat mezi těmi, které nabízí tyto možnosti. Další otázkou je, jestli byste měli byt pronajímat vybavený anebo nevybavený.

Často záleží na tom, jakou cílovou skupinu oslovujete, protože studenti určitě preferují vybavený byt, aby si nemuseli kupovat a dovážet vlastní nábytek, u rodiny je to někdy obtížné, protože některé mladé rodiny nemají dostatek peněz. V takovém případě je pro ně lepší, když do bytu nemusí dál sami investovat, naopak některé rodiny byt berou jako svůj domov, který by si rádi vybavili podle vlastních představ.

Pokud nejprve byt zrekonstruujete, než jej začnete pronajímat, počítejte s tím, že podlahové krytiny, obklady a jiné zařizovací předměty mohou nájemníci poničit, a tak nepořizujte příliš luxusní vybavení. Sice jste jištěni kaucí, ale mnohdy škody po nájemnících mnohonásobně kauci převyšují.

Investice do bytu k pronájmu je vždycky vhodná, protože se vám vždy v čase vrátí. Navíc vám peníze vydělané pronájmem bytu mohou vydělávat na další byt, který si vezmete na hypotéku, to znamená, že se váš pasivní příjem bude v budoucnu stále navyšovat. Chystáte-li se čerpat hypotéku na byt určený k pronájmu, je třeba o vašem záměru informovat banku. Některé mají trochu jiné podmínky poskytnutí úvěru, když se nejedná o účel trvalého bydlení vaší rodiny.

Článek Byt k pronájmu jako investice byl publikován 30. července 2020 v 00.00 v rubrice Investice. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...