Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

V prostředí internetu je nutné být opatrný

ŽĎÁRSKO: Pachatelé z ženy vylákali téměř 350 000 korun 

Žďárští kriminalisté prověřují několik případů trestné činnosti spadající do kategorie počítačové kriminality, kdy se pachatelé dopustili podvodu prostřednictvím internetu a sociálních sítí. Tato problematika je čím dál aktuálnější a určení věkové hranice osob, které jsou touto kriminalitou ohrožené, je velmi obtížné. Stejně tak jako používání internetu je záležitostí téměř všech věkových kategorií, tak rizika s tím spojená jdou napříč generacemi. V souvislosti s těmito případy apelujeme na uživatele internetu a sociálních sítí, aby byli obezřetnější při pohybu v kybernetickém prostředí a sdělování informací o své osobě a okolí.

S nástupem informačních technologií a jejich vývojem se také vyvíjí trestná činnost s tímto odvětvím související. Proto policisté počítačové kriminalitě věnují stále větší pozornost. Jedná se o trestnou činnost, která je páchána za pomoci informačních a komunikačních technologií, nebo jsou oblasti těchto technologií předmětem pachatelova útoku. Každý uživatel informačních technologií za sebou v kybernetickém prostředí zanechává určitou stopu, na základě které je možným terčem pachatelů páchajících tuto trestnou činnost. Její objasňování je velice obtížné a za každým objasněným případem stojí velmi náročná práce odborníků z oboru analytiky a kriminalistů. Jedná se o kriminalitu, jež je specifická tím, že zahrnuje různé druhy trestné činnosti. Nejčastěji se jedná o majetkovou trestnou činnost, kdy hlavním pachatelovým cílem je obohacení a podvodné získání finančních prostředků.

V poslední době se velmi často objevují případy, kdy si pachatel vytipuje na sociální síti osobu a na základě informací zveřejněných na jejím profilu se na ni zaměří, osloví ji a naváže s ní přátelský vztah. Pro tyto pachatele je cílem získání důvěry, vzbuzení lítosti a soucitu a následné získání finančních prostředků, které jim jejich oběť sama přepošle na bankovní účet. Nejprve se může jednat o malé finanční částky, ty se však s postupem času zvyšují nebo se zvyšuje četnost intervalů zasílání peněz. K navázání kontaktu a získání důvěry používají pachatelé různé historky. V mnoha případech figuruje historka o raněném vojákovi, který potřebuje finanční prostředky na léčbu a na zpáteční cestu zpět do své země. Dále se jedná o různé historky o vážně nemocných rodinných příslušnících apod. V některých případech se pachatelé snaží navázat platonický vztah a své oběti dají příslib budoucího společného soužití.

Podobný případ aktuálně řeší i žďárští kriminalisté. Obětí se stala žena, jejíž důvěru si v prostředí sociálních sítí získali pachatelé vydávající se zejména za americké vojáky sloužící na misích v zahraničí, kteří jsou ve složité životní situaci a v ohrožení života. Z ženy vylákali peníze například pod záminkami vyplacení z nebezpečné mise a jejich záchrany, nebo přeposlání drahé zásilky na adresu poškozené a uhrazení poplatků v souvislosti s přepravou. V rámci získání důvěry pachatelé ženě zasílali fotografie s vojenskou tématikou zobrazující zahraniční mise, různé fiktivní formuláře a potvrzení o vojenské službě v zahraničí a konkrétních vojenských jednotkách apod. Intenzita požadavků ze strany pachatelů sílila a zasílání finanční prostředků požadovali čím dál častěji a opakovaně. Také nátlak na její soucit a psychiku byl silnější. Ženě zasílali fotky jiných osob, zejména dětí, které vydávali za své rodinné příslušníky s historkami o hrozícím nebezpečí, že mají být v ohrožení života, pokud jim nezašle finanční prostředky v zahraniční měně. Žena pachatelům postupně zaslala na zahraniční účty téměř 350 000 korun, přičemž si na tyto platby sjednávala půjčky u bankovních i nebankovních společností. Peníze zaslala i přes skutečnost, kdy jí bankovní společnost upozornila na možné riziko, že se může jednat o trestnou činnost a zaslání finančních prostředků na uvedené účty není bezpečné.

Dalšími velmi častými případy jsou různé žádosti na sociálních sítích a profilech o zpřístupnění osobních údajů, včetně telefonního čísla. Pachatel ve většině případů vytvoří podobný nebo totožný profil osoby, kterou uživatel profilu zná a má ji již uloženou v přátelích. Následně zašle žádost o zaslání telefonního čísla například z důvodu jeho ztráty a dále žádost o hlasování v nějaké anketě nebo soutěži a zaslání hlasovací SMS. Po zaslání požadovaných údajů pachatel zadá na internetu platební příkaz pomocí m-platby, prostřednictvím které je možné provádět platby na internetu pomocí mobilních telefonů. Hlasovací zprávou dojde k potvrzení platebního příkazu. Zaplacená částka za zboží nebo služby se následně objeví ve vyúčtování za poskytnuté telefonické služby odesílatele potvrzující SMS zprávy.

Obdobným případem se žďárští kriminalisté zabývají od poloviny letošního července. Poškozenému muži začali v odpoledních hodinách chodit na telefon sms zprávy s kódem pro resetování hesla k profilu na sociálních sítích a dále autorizační kód pro obnovu hesla emailové schránky. Žádné takové údaje a žádosti o změnu si muž sám nevyžádal, a tak na zprávy nereagoval a kódy nikam nezaslal a nezadal. I přes to se pachatelovi podařilo získat tyto informace, změnit muži přístupová hesla a ovládnout jeho účet na sociálních sítích a emailovou schránku. To, že se stal obětí trestného činu, zjistil o dvě hodiny později, kdy ho kontaktoval jeho známý, na kterého se pachatel zaměřil následně. Z ukradeného profilu přišla známému zpráva se žádostí o zaslání jeho telefonního čísla, a dále upozornění, že mu budou zaslány potvrzovací kódy, které má odeslat zpět prostřednictvím komunikace přes profil na sociální síti. Muž v domnění, že se jedná o jeho kamaráda, poslal jak své telefonní číslo, tak tři sms kódy, které mu přišly na mobil. Že není něco v pořádku a zřejmě s ním nekomunikoval jeho známý, zjistil až poté, co mu přišly na telefon od operátora zprávy, že byly provedeny tři platby prostřednictvím zadaných kódů a z účtu mu byly odečteny téměř dva tisíce korun.

Pozor dávejte také inzeráty na prodejních portálech, kde pachatelé nabízejí k prodeji zboží, ve velké míře pocházející ze zahraničí a za velice příznivou cenu. Komunikace probíhá zprvu bezproblémově, ochotně a vstřícně. Pachatelé jsou však zdatní manipulátoři a snaží se dosáhnout svého cíle, což je získání finančních prostředků. Používají legendy o nutné potřebě financí na uhrazení nákladů spojených s přepravou zboží, jeho proclením a v případě zvířat jejich vyšetřením. Kupující následně neobdrží ani zakoupené zboží, ale ani mu nejsou vráceny zaslané peníze. Po nějaké době zjistí, že se stal obětí podvodu.

V rámci předcházení tohoto druhu kriminality by měli uživatelé internetu a sociálních sítí dbát větší opatrnosti a dodržovat základní zásady bezpečnosti:

- pokud chcete někomu pomoci v tíživé životní situaci, obraťte se na patřičné a prověřené organizace, které se touto činností zabývají a takovou pomoc zprostředkují

- v případě, že vám přijde žádost o přeposlání jakýchkoliv kódů a potvrzovacích sms i z profilu vašeho známého, neprodleně ho kontaktujte a přesvědčte se, že o něco takového opravdu požádal a ve skutečnosti komunikujete skutečně s ním

- při nákupu přes internet buďte obezřetní, zvláště při platbách za zboží či služby, které jsou vyžadovány předem prostřednictvím bankovního převodu

- na profilech sociálních sítí zveřejňujte minimum osobních údajů a informací

- na případné žádosti o zaslání osobních údajů nereagujte a nikomu je neposkytujte, pokud si nejste jisti, s kým komunikujete

- uživatelské jméno a heslo nepiště nikam jinam, než při přihlášení ke svému účtu

- pozorně čtěte různá upozornění, žádosti a dotazy než se někam přihlásíte nebo otevřete odkaz

- pamatujte na skutečnost, že ve virtuálním prostředí nikdy nevíte, kdo se skrývá za osobou, se kterou komunikujete, za vašeho přítele se může pachatel jen vydávat…

por. Mgr. Stanislava Rázlová, komisař

30. července 2020

vytisknout  e-mailem