Dřevěné prkénko by měl mít v kuchyni každý. Na jeho údržbu vám stačí dvě věci

Dům 30. července 2020 | 16:00 — Helena Malá
Prkénko je běžnou součástí každé kuchyně, lidé na něm krájejí maso, zeleninu, ovoce i sýry nebo pečivo. A každý asi někdy řešil, jaké prkénko si pořídit. Na trhu jsou k dostání plastová, dřevěná i keramická. Podle odborníků je ale nejlepší prkénko dřevěné. Obavy z jeho složité údržby jsou prý liché.
Další 3 fotografie v galerii
Dřevěná prkénka se vyrábějí z různých druhů dřev / Depositphotos

V minulosti se velké oblibě těšila prkénka plastová. Říkalo se o nich, že jsou hygieničtější než dřevěná. Tento mýtus ovšem vyvrátili vědci z Univerzity ve Wisconsinu. Při testování těchto materiálů zjistili, že bakterie snáze přežijí na plastových prkénkách. U dřevěných prkének, která byla kontaminována bakteriemi, vědci zjistili, že do tří minut po kontaminaci 99,9 % bakterií zahynulo. U plastových prkének žádný úbytek po shodný čas nenastal. Důvodů, proč dát přednost dřevěnému prkénku, je však více.

Přírodní materiál

Dřevo je jedním z nejstarších materiálů, ze kterého se vyráběly pomůcky do kuchyně. Ať už šlo o lžíce, naběračky, misky, poháry či žejdlíky. Dřevo je daleko příjemnější na dotyk a má duši. To se o plastu říct nedá. Navíc když už dřevěné prkénko doslouží, můžete ho jednoduše spálit, plastové prkénko je třeba odložit do separovaného odpadu, takže představuje daleko větší ekologickou zátěž.

Obnovitelný zdroj

Dřevo je snadno dostupný a hlavně obnovitelný materiál. Dřevěná prkénka se nejčastěji vyrábějí z bukového, javorového, třešňového, švestkového, ořechového nebo dubového dřeva. Naproti tomu plasty představují celosvětový problém a výrobci se snaží plastové výrobky čím dál více nahrazovat ekologičtějšími materiály.

Snadno se opraví

Když plastové prkénko poškrábete nožem nebo zdeformujete příliš velkým teplem, už s tím velice nic nenaděláte. U dřevěného prkénka je to jiné. Ať už se poničí krájením, seschnutím nebo třeba položením horkého hrnce, můžete prkénko snadno přebrousit.

Je antibakteriální

Vědci z wisconsinské univerzity kontaminovali dřevěná a plastová prkénka třemi typy bakterií (Salmonella, Listeria a Escherichia coli), o nichž je známo, že působí otravy jídla. A ukázalo se, že dřevěná prkénka jsou na tom z hygienického hlediska lépe.

V případě dřevěných prkének zjistili, že do tří minut po kontaminaci 99,9 % bakterií zahynulo, zatímco plastová prkénka nevykazovala žádný úhyn bakterií. U plastových krájecích prkének ponechaných přes noc při pokojové teplotě se počet bakterií zvýšil, avšak u dřevěných krájecích prkének inkubovaných stejným způsobem nebyly již nalezeny žádné.

Šetrné k nožům

Dřevěné prkénko je také velmi šetrné k nožům, tupí je jen velmi pomalu. Nejméně jej tupí takzvaná endgrainová prkénka, která připomínají řeznický špalek. Dřevo v nich je sestavené většinou ze čtverečků příčně řezaného dřeva, takže nikdy nekrájíte přes vlákna.

Dřevo se nedá srovnat ani s bambusem. Ten patří sice mezi rychleji obnovitelný zdroj než dřevo (roste několik centimetrů denně), ale protože je dutý, je ho na prkénko potřeba hodně. A lepidla je třeba ještě víc. A právě lepidlo je to, co na bambusovém prkénku škodí vašemu noži nejvíce. Je tak tvrdé – a je ho tam bohužel tolik – že dokáže ztupit velice rychle i kvalitní japonské nože nejvyšší kvality. Ještě rychleji nože ztupíte na skleněném, keramickém nebo kamenném prkénku.

Dlouhá životnost

Pokud se o dřevěné prkénko budete řádně starat, vydrží vám i celý život. Umělohmotná prkénka mají tendenci držet si obarvení od potravin, rychleji je poničí ostří nožů i horké hrnce. V dobré kondici tak vydrží jen pár měsíců, maximálně let. To samé platí i o prkénku skleněném.

Zdravotní nezávadnost

Pokud si dřevěné prkénko pořídíte přímo od truhláře, můžete si být 100% jisti, že si pořizujete zdravotně a hygienicky nezávadný produkt. Tím totiž dřevo je. U plastového prkénka nikdy nevíte, z čeho přesně je vyrobené a co výrobce do hmoty během zpracování přidal. Působení světla a tepla může mít navíc na plastové prkénko ještě více negativní vliv.

Snadná údržba

Kdo si myslí, že údržba dřevěného prkénka je složitá, je na omylu. Po použití stačí prkénko omýt čisticím prostředkem a vodou. Následně je dobré nechat prkénko oschnout na vzduchu či utřít do kuchyňské utěrky. Jednou za čas pak celý povrch prkénka potřete půlkou citronu, šťávu nechte zhruba 10 minut absorbovat a skvrny z prkénka zmizí. Díky citronu se zbavíte všech bakterií, které jsou v rýhách prkénka. Velmi důležité je prkénko pravidelně potřít olejem, ideálně olivovým. Hlavně nedávejte prkénko do myčky. O tom, které nádobí může myčka zničit, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu