Antimonopolní úřad uložil pokutu distributorovi e-cigaret za nekalou soutěž. Firma chce podat rozklad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil pokutu 6,6 milionu korun distributorovi elektronických cigaret, společnosti Ritchy EU, za protisoutěžní dohodu o určování cen. Rozhodnutí není pravomocné, lze proti němu podat rozklad. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Zástupkyně firmy ve čtvrtek uvedla, že se Ritchy pokutě bude bránit podáním rozkladu.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická cigareta

Podle rozhodnutí úřadu firma porušovala zákon od září 2017 do března 2019. (ilustrační foto) | Foto: lindsayfox | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Podle rozhodnutí úřadu firma porušovala zákon od září 2017 do března 2019. „Porušovala jej tím, že svým odběratelům stanovovala, za jaké nejnižší ceny smí být její zboží dále prodáváno. Prodejci tak nemohli zákazníkům nabídnout dané výrobky za nižší ceny, než které stanovila společnost Ritchy EU,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Firma následně dodržování minimálních cen u prodejců kontrolovala a v případě nedodržení jim hrozila ukončením spolupráce. Postup distributora ale měl důsledky i pro koncové uživatele elektronických cigaret.

Babiš potvrdil, že v pondělí bude jednat s Hamáčkem o odvolání šéfa antimonopolního úřadu Rafaje

Číst článek

„Důsledkem postupu společnosti Ritchy EU bylo sjednocení (vyšších) nákupních cen na velkoobchodní/maloobchodní úrovni a ve výsledku tedy i vyšší maloobchodní ceny pro spotřebitele,“ uvedl Švanda.

Právní zástupkyně firmy Ritchy EU uvedla, že společnost s rozhodnutím antimonopolního úřadu nesouhlasí. „Rozhodně nesouhlasíme s posouzením situace, které úřad učinil, a budeme se bránit podáním rozkladu,“ řekla Jana Bártová, právní manažerka společnosti.

Výši pokuty ovlivňuje mimo jiné i velikost firmy. Za podobné chování dostala letos v květnu pokutu společnost Abistore ve výši 1,85 milionu korun, firma BabyDirect loni v listopadu pokutu 40 milionů korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme