Boj s kybernetickými útoky. Evropská unie uvalila sankce na tři subjekty z Ruska, Severní Koreje a Číny

Evropská unie ve čtvrtek poprvé uvalila sankce za kybernetické útoky. Patří mezi ně pokus o útok namířený proti Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), jakož i útoky známé pod označením WannaCry, NotPetya a Operation Cloud Hopper. Postiženo má být celkem šest osob a tři subjekty pocházející z Ruska, Severní Koreje a Číny.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kybernetický útok. Ilustrační foto.

Kybernetický útok. Ilustrační foto. | Zdroj: Reuters

Omezující opatření zahrnují zákaz cestování a zmrazení majetku. Osoby a subjekty z EU kromě toho nesmí osobám a subjektům zařazeným na sankční seznam zpřístupňovat finanční prostředky.

Zprávy o možném propojení čínských univerzit s armádou už není možné zlehčovat, říkají reportérky Radiožurnálu

Číst článek

Pod sankcemi se ocitli čtyři pachatelé předloňského nezdařeného hackerského útoku na OPCW, z něhož Nizozemsko a Británie obvinily ruskou vojenskou rozvědku GRU. V době útoku OPCW, která sídlí v Haagu, analyzovala vzorky nervově paralytické látky novičok, jež byla v březnu použita v jihoanglickém Salisbury při útoku na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji.

Rusku je připisován i kybernetický útok pomocí viru NotPetya. Virus v létě 2017 ochromil počítačové systémy společností po celém světě včetně farmaceutické Merck nebo rejdařské Maersk. Způsobil škody v řádu miliard dolarů.

Ukradená data firem

Na sankčním seznamu je nově také severokorejská firma, která stála za vyděračským virem WannaCry. Ten v květnu 2017 napadl 300 tisíc počítačů v 150 zemích světa (asi 600 v ČR) a je připisován hackerské skupině ovládané severokorejskou vojenskou tajnou službou.

Bezprecedentní narušení důvěry. FBI vyšetřuje ‚únos‘ prominentních twitterových účtů

Číst článek

Při útoku označovaném jako Cloud Hopper hackeři v letech 2014 až 2017 opakovaně napadli telekomunikační zařízení švédského výrobce Ericsson. Podle americké prokuratury se útočníkům napojeným na čínskou tajnou službu podařilo ukrást obrovské množství dat technologických firem i vládních úřadů, které měly sloužit čínským hospodářským zájmům.

Šéfové států a vlád zemí Evropské unie se dohodli na posílení možnosti reagovat a bránit se kybernetickým útokům v říjnu 2018. Právní rámec, jímž se zavedly cílené sankce v případě kybernetických útoků, byl přijat v květnu 2019.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme