Arm má problém v Číně. Vyhozený šéf tamní divize odmítá odstoupit a šíří dezinformace uvnitř firmy

Čína začíná být asi také země neomezených možností. Své o tom ví společnost Arm Ltd., která má v Číně zřízenou divizi Arm China, jež obsluhuje a vyřizuje veškerý byznys týkající se čínských partnerů a zákazníků.

Této divizi do června šéfoval Allen Wu, který byl ale „matkou“ vyhozen kvůli tomu, že sestavoval investiční firmu s cílem konkurovat Armu ve vybraných zakázkách. Allen Wu se s tím ale z nějakého důvodu nesmířil, odmítl spolupracoval a rozhodně neodstoupil. Naopak začal bojovat proti Arm Ltd.

V čínské divizi začal šířit dezinformace, takže tamní zaměstnanci byli zastrašováni nebo nevěděli (možná stále neví), co se děje a čínská divize je tak stále v rukou Allena Wu. Bývalý šéf dokonce blokuje překlopení partnerů (včetně třeba Huawei) k Arm Ltd. a blokuje tak důležitý byznys i další možný vývoj.

Dle informací Bloombergu je situace už na takové úrovni, že si Allen Wu najal i vlastní ochranku, která ho chrání před tím, aby se k němu dostal někdo z vedení Arm Ltd. Wu navíc vlastní i registrační a další klíčové dokumenty k firmě,

Uvidíme, jak tato šaráda dopadne, protože Arm Ltd. stále patří pod japonský Softbank Group, který má rozhodně velké páky na řešení i takové situace. Pravděpodobně s tím souvisí i aktuální snaha o prodej Armu a jedná se tak o „hru“, ve které figuruje nejen zmíněný čínský šéf.

Arm Ltd. už kontaktoval i čínskou vládu a teprve se ukáže, jak rizikové jsou investice v Číně, pokud se vyskytnou problémy. Číny je totiž už dlouho známá krádežemi duševního vlastnictví, ale jsou i případy převzetí celých firem, které v Číně měly pobočku nebo továrnu. Vzhledem k tomu, že si chce Čína vše vyrábět sama, ale technologicky je pozadu, mohly by být v pozadí těchto událostí ještě mnohem větší snahy třetích stran.

Diskuze (7) Další článek: Rusové testují vakcínu EpiVakCorona proti COVID-19 na lidech. Dobrovolníkům platí 46 tisíc korun

Témata článku: , , , , , , , , , ,