Aral vybuduje u svých čerpacích stanic v Německu síť 100 ultra-rychlých nabíječek

Sousední Německo se připravuje na masivní nárůst počtu elektromobilů. Aral proto vybuduje novou síť ultra-rychlých nabíječek.

Vybrané strategicky umístěné čerpací stanice Aral v Německu budou nově osazeny ultra-rychlými nabíjecími stojany (350 kW).
foto: Aral

Značka Aral patří pod britský kolos BP. V Německu provozuje 2400 čerpacích stanic. Během následujících 12 měsíců nainstaluje u některých vybraných benzinek přes 100 ultra-rychlých nabíjecích stanic o výkonu až 350 kW.

Pilotní projekt prvních pěti nabíječek už je v běhu. Na každé takové stanici jsou vybudovány dva stojany, každý dokáže nabíjet až dva vozy. Celkem tedy až čtyři auta.

Všechny stojany budou 100% zásobovány energií z obnovitelných zdrojů. Do budoucna Aral počítá s osazením stovek svých čerpacích stanic nabíjecími stojany.

40 Comments on “Aral vybuduje u svých čerpacích stanic v Německu síť 100 ultra-rychlých nabíječek”

  1. Když už je řeč o Německu – tak se omlouvám za jeden
    Když už je řeč o Německu – tak se omlouvám za jeden OFFTOPIC – který se k článku vztahuje jen tím, že je to Německo – ale nešlo se nepodělit.

    Nikdy bych nevěřil, že je justice v Německu schopna tak moc podlehnout lobby některých automobilek. Zejména je vtipné, jak ke konci píšou o ovládání hlasem – kdopak se asi prsil, že plánuje ovládáním hlasem???
    Každopáně – Velebnosti to je hnus.

    https://echo24.cz/a/SLjBz/prelomovy-rozsudek-ridici-za-jizdy-nesmi-ovladat-displej-v-aute?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=368701&dop_req_id=LMbglPl1eHv-202008020736&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

    1. Za mě rozsudek naprosto v pořádku, nerozhodl bych to jinak.
      Za mě rozsudek naprosto v pořádku, nerozhodl bych to jinak. Nevěnoval se plně řízení ještě ke všemu za stížených podmínek, havaroval, dostal na Německo dost směšnou pokutu a naprosto zanedbatelný měsíc zákazu řízení. Sám za sebe bych se styděl dát tuhle svoji hloupost k soudu. Dovedete si představit opak? Třeba přejet někoho na přechodu, vymluvit se na nastavování něčeho na displeji, být zcela osvobozen a vytvořit tak návod pro všechny jak mít beztrestně jakoukoli nehodu?
      A je úplně jedno jestli to je kvůli nastavování frekvence stěračů na Tesle nebo rádia na dotykovém panelu Fabie.
      A to, že nějaký bulvární plátek AutoMotorSport se chce zviditelnit na Tesle a předpokladů „zákazů a dalekosáhlých důsledků“ naprosto vycucaných z prstu (to soud opravdu neřešil, nerozhodl ani nenaznačil) má asi takovou relevanci jako články o elektromobilech na autoforum.cz 😀

      1. Drobné nedorozumění, já vůbec neomlouval nedávání
        Drobné nedorozumění, já vůbec neomlouval nedávání pozornosti. S tím naprosto souhlasím – to trestat tvrdě. Řidiči čumějící za jízdy na SMSky do mobila mě točí doběla.

        Mě čílí, že z toho viní dotykový display.
        Stejně tak jeho mysl mohli zaměstnat čudlíky, rádio, štěbetající manželka, řvoucí děti atd…
        Tady to vyznělo, jako že kdyby měl auto s jiným typem ovládání systémů, že by se to nestalo.

        1. No vidíte, takže je to v pořádku, výmluvy řidiče vás
          No vidíte, takže je to v pořádku, výmluvy řidiče vás čílí úplně stejně jako toho soudce 🙂
          A musím se ještě omluvit auto-motor-und-sport.de, protože tam je to vysvětleno mnohem lépe, než v těch českých odkazech.
          Důležité body (z překladače a drobně upravené):
          Názor soudu:
          „Nastavení funkcí potřebných pro ovládání motorového vozidla pomocí dotykové obrazovky (zde: nastavení intervalu stírání stěrače čelního skla) je tedy přípustné pouze tehdy, jde-li o pohled na obrazovku pouze na krátkou dobu a přizpůsoben silničním podmínkám, dopravní situaci, viditelnosti a povětrnostním podmínkám za současně odpovídajícího dohledu na provoz.

          Okresní soud ve svém rozhodnutí předpokládal, že dotčená osoba „mohla předvídat a zabránit škodám na majetku, pokud by věnoval nezbytnou pozornost silničnímu provozu“.

          Obžalovaný ve své stížnosti argumentoval proti klasifikaci dotykové obrazovky v Tesle jako elektronického zařízení, protože považuje řízení rychlosti stěrače za „ovládací panel související s bezpečností“. Soud to však odmítl.

          Takže pokud by soud kvalifikoval obrazovku dle požadavku obžalovaného (jako panel související z bezpečností), tak by to byl průser, takhle žádný zákaz nehrozí, v absolutně nejhorším případě nařídí Tesle dát nastavení cyklování stěrače i na páčku (pouze pro nová auta) nebo v mírnější verzi upravit tak, aby byla vyžadována menší pozornost (například přesun nastavení do hlavního menu), ale nejspíš se nestane vůbec nic, protože soud rozhodl že za to může řidič a ne nějaká obrazovka.

        2. V Japonsku jsem videl nekolikrat frajera co se za volantem
          V Japonsku jsem videl nekolikrat frajera co se za volantem holil. Vetsinou na cerveny kdyz auto stalo ale ted nedavno se jeden holil za jizdy ve meste. Strojkem teda. Silence se ziletkou jsem jeste nezahlid. Je podobna scena k videni i v CR?

          1. Též už se mi poštěstilo vidět, ale častější jsou
            Též už se mi poštěstilo vidět, ale častější jsou slečny / mladé paní za volantem pokud možno obřího SUV, které mají na sedadle spolujezdce rozložený malý neceser velikosti kosmetického butiku, a jeho obsah na sebe patlají při každém možném zastavení. V lepším případě mají na zadním sedadle dítě, kterému věnují zbytek pozornosti co jim při líčení zůstal. 🙂

      1. A vy myslíte, že matlání po jiných typech ovladačů
        A vy myslíte, že matlání po jiných typech ovladačů jako čudlíky, páčky, atd… je méně pozornost odvádějící?
        Kde kdo ladí rádi, nebo v jedný ruce lahev – v druhý bageta, nebo mobil čtení / psaní SMS atd…
        Tak proč se tady dělá věda z tabletu.
        Problém je, že se nevěnoval řízení – a ne to PROČ mu nevěnoval.

          1. Jenže když dáte funkce na tlačítka, tak už je nikdy
            Jenže když dáte funkce na tlačítka, tak už je nikdy nemůžete OTA aktualizovat. Takže by jste si diskvalifikoval jednu ze zásadních předností auta.
            Celé jádro pudla je v tom, co jsem se předešlým příspěvkem snažil vysvětlit. Problém je, že lidi nevěnují řízení pozornost – a jestli je to kvůli displayi, nebo haldě jiných věcí je už nepodstatné – podstatné je, že NEVĚNUJÍ POZORNOST ŘÍZENÍ.

              1. Jo? Dají se aktualizovat?
                Hmm, tak ho přesuňte jinam

                Jo? Dají se aktualizovat?
                Hmm, tak ho přesuňte jinam (dál/blíž), nebo ho udělejte větší, nebo barevně odlišené.
                A dokonale vymyšlené?, proč tedy mají třeba jen 4 možné frekvence stírání? Proč se nedá frekvence setření nastavovat plynule, třeba jako hlasitost?

                1. Vsechno ma sve plusy a minusy. Zase virtualni tlacitka muzete
                  Vsechno ma sve plusy a minusy. Zase virtualni tlacitka muzete mit jen na ty plose dotykovy obrazovky, to je taky omezeni. Teslu nemam ale i tak nekdy cumim do dotykace vic nez je zdravo. Na druhou stranu Tesla byla navrzena s tim ze bude jednou plne autonomni a pak do dotykace budeme vsichni moct cumet do aleluja a nebude to vadit. Takze jako obvykle ma kazdej z vas v podstate pravdu. Mozna nejlepsi je kombinace obojiho, nakonec i Tesla prece nema jen dotykac.

                2. Kerosynku, Tobě už totálně jeblo.
                  Kerosynku, Tobě už totálně jeblo.

                3. :))) a na co bys ho „přesouval jinam (dál/blíž), nebo ho
                  :))) a na co bys ho „přesouval jinam (dál/blíž), nebo ho dělal větší/ barevně když tak jak je funguje skvěle? v rámci skupiny stávajících statických mechanických tlačítek by bylo možno softvérově modifikovat jejich funkce, víc netřeba 🙂

                4. Frekvenci si už na Škodě 100 „aktualizoval“ můj otec
                  Frekvenci si už na Škodě 100 „aktualizoval“ můj otec jedním poťákem.
                  Dnešní auta mají jen cvakátko na rychlost cyklovače nebo citlivost senzoru, to je pravda zde prostor na „invence“ je.
                  Na druhou stranu je asi „ergonomičtější“ mít 5 poloh než ten potenciometr, to by mě asi jako pedanta trefil šlak dřív než u těch poloh.

                  Ale na co větší nebo barevně odlišené když fyzické čudle a páčky jsou od toho aby se na ně člověk nemusel koukat a byly přesně tam kam sáhne po paměti?

            1. Konkrétně u těch stěračů to jde elegantně vyřešit
              Konkrétně u těch stěračů to jde elegantně vyřešit tak, jak to mají všichni ostatní – na páčce stěračů je otočné kolečko, kterým se dá regulovat citlivost toho automatického stěrače, alespoň tak to má Lexus a mělo to tak i Volvo. Prostě intuitivně šáhnu rukou na páčku a upravím, pokud je potřeba. Nemusím nikde sahat na displej, což je mnohem nebezpečnější. To samé zapnutí autom. stěrače – tlačítkem na páčce.

              Ono, ani Tesla nemá vše na dotyk, jsou tam mechanické páčky na směrovky, tak proč tam nedat ovládání stěračů?

              Jinak ale souhlasím s vámi s tím nevěnováním se pozornosti řízeni. Je úplně zbytečné, aby zákon definoval, co je v autě zakázané… jíst, pít, kouřit, telefonovat, atd… prostě řidič se musí věnovat řízení a pokud ne, trestat. Akorát bych se trochu bál našich příslušníků, jak by to posuzovali. Pokud stejně jako toot, mozkovým myšlením, tak pánbůh s námi 🙂

              https://www.autorevue.cz/policie-meri-hloubku-dezenu-mozkovym-myslenim

                1. přesně tak, dávno se ílon místo potapěčů na kerý
                  přesně tak, dávno se ílon místo potapěčů na kerý nemá, vysávacích bloncek a megabaráků, úchylnejch falkonů protiklik a píčusovin fšehoteslího druhu když už vypakoval dajmlera měl aspon koupit normální páčky pod volant a ne další akcije :))

  2. A fetování benzínových rakovinových výparů z
    A fetování benzínových rakovinových výparů z odvětrávání nádrží čerpačky budete mít jako bonus zdarma… :-///

    Gas Stations Emit Ten Times More Benzene Than Previously Recorded
    Benzene is a toxic chemical known to be a carcinogen.
    https://www.indianaenvironmentalreporter.org/posts/gas-stations-emit-10-times-more-benzene-than-previously-recorded

          1. Těch 100-150 kW nabíječek zatím moc není, spíše jde o
            Těch 100-150 kW nabíječek zatím moc není, spíše jde o princip, výrobci vy měli uvádět spíše nabíjení v km/h (příkon, čas, spotřeba v jednom údaji), to je docela fajn hodnota, která rovnou něco uživateli řekne a tu má Peugeot celkem pěknou 420 km/h, ID.3 490 km/h.

    1. Ta nabíjecí křivka je dobrá. U stanic, kde se účtuje za
      Ta nabíjecí křivka je dobrá. U stanic, kde se účtuje za minutu (Karta evway, Ionity ve Francii) se ale projeví výhoda rychlejšího nabíjení u Tesly. Na 150 kW nabíječce (400A) se dobije za prvních 10 minut zhruba 22 kWh (pokud se začne v rozmezí 0-20 %), což při ceně 0,3 € za minutu je 0,14 €/kWh.

      Na Ionity je to ještě o něco rychlejší, takže tam se člověk může dostat ve Francii na 0,25-0,3 €/kWh, což může být zajímavé i pro řidiče Tesly -> 0,24 €/kWh je cena na SuperChargerech ve Francii, ale musí se většinou někam sjet. Naproti tomu Ionity je jak šafránu, ale jsou přímo na dálnici a nejsou zatím přeplněné.

      Samozřejmě je třeba vychytat jen ten ideální čas, kdy auto nabíjí rychle – tedy zhruba do 40-50 % dle situace.

      Nyní se hodně rozšiřují Hyperchargery od Alpitronicu, které ale nedokáží udržet proud na vysokých hodnotách napětí. Takže třeba 150 kW Hypercharger dokáže dodat Taycanu jen 150kW -tedy cca 200A při napětí 700V, takže se žádné urychlení oproti autům s 400V baterií, která umí nabíjet rychle, nekoná. Viz. dokumenty na stránkách Alpitronicu.

Napsat komentář