Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Mazanému králíčku Bugsovi je jedenaosmdesát

Mazanému králíčku Bugsovi je jedenaosmdesát
Králíček Bugs s kačerem Daffym | zdroj: Profimedia

Lehce přidrzlý a bezstarostný animák, který si zahrál ve více filmech než jakýkoliv jeho konkurent, slaví letos 81. narozeniny. Králíček Bugs, nebo chcete-li Bugs Bunny, se poprvé oficiálně představil 27. července 1940 v krátkém animovaném filmu Texe Averyho A Wild Hare.

Následovalo na 180 dalších kreslených filmů, snímek Knighty Knight Bugs z roku 1958 to dokonce dotáhl na Oscara a v roce 1985 dostal králík hvězdu na hollywoodském Chodníku slávy.

Králíček Bugs je známý ze série animovaných filmů Looney Tunes a Merrie Melodies, kde vystupuje nejčastěji ve dvojici se zlomyslným kačerem Daffym a někdy i s prasátkem Porkym. Jeho hlavními protivníky ale jsou neúspěšný lovec Elmer Fudd a Yosemite Sam. Bugsova slavná hláška "What's up, doc?" (Co je, doktore?) v angloamerickém světě prakticky zlidověla.

Oblíbený králík se přitom původně jmenoval Happy Rabbit, nebyl šedivý, ale bílý, a v prvních verzích měl buď obří hlodáky, anebo dokonce žádné. Pod původním jménem si poprvé zahrál ve filmu Porky's Hare Hunt v dubnu 1938. Jméno, pod nímž se nakonec proslavil, dostal podle přezdívky jednoho ze svých tvůrců – Bena 'Bugse' Hardawaye. A to ještě vlastně omylem, protože návrh byl označen jako "Bugs's Bunny", čili "Bugsův králíček". U jména již zůstalo.

Vzorem pro oblíbenou kreslenou postavičku byly prý dvě slavné filmové legendy: mazaný, bezstarostný a přidrzlý charakter získala podle Charlieho Chaplina a chroupání mrkve podle Clarka Gabla, který si na této zelenině pochutnával ve filmu Stalo se jedné noci z roku 1934.

Ve filmu Super Rabbit z roku 1943 se králíček Bugs předvedl v mariňácké uniformě. Krátce nato byl jmenován čestným vojínem a během druhé světové války byl postupně povyšován až na nadrotmistra. V roce 1997 byl první kreslenou postavičkou na americké poštovní známce. Kromě toho se objevil ve více filmech než jakýkoliv jiný animák a je devátou nejčastěji zobrazovanou postavou ve filmu vůbec.

Kdyby Bugs opravdu existoval, činil by jeho majetek podle odhadu expertů přes 30 milionů dolarů. I jeho dlouholetý dabér Mel Blanc (1908-1989) po sobě zanechal jmění ve výši 25 milionů dolarů. Charakteristické zvuky chroupajícího králíka jsou autentické: Blanc se ve studiu skutečně při dabingu ládoval mrkví. 

Zdroje:
Vlastní