metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 8 °C

Pátek 19. dubna 2024. Svátek má Rostislav

STRÁŽCE STREAMU: Pán pekel Lucifer se vrací popáté. Blbinku vytáhli ze dna fanoušci i Netflix

  15:40
Když se Lucifer začne v pekle nudit, přestěhuje se do Los Angeles, otevře si tu noční klub a seznámí se s detektivkou z oddělení vražd. Tak začíná jednoduše vystavěná i vyprávěná seriálová pohádka o hodném čertovi s britským přízvukem známá jako Lucifer. Že tahle blbůstka stojící hlavně na charismatu ústředního hereckého představitele Toma Ellise neměla vždy na růžích ustláno, si povíme níže. Nyní je však již jisté, že jeho pátá řada vstoupí na obrazovky Netflixu 21. srpna. A bude řadou předposlední.
Tom Ellis | foto: Netflix

Doktor William Rush vede soukromou praxi, v níž se zabývá řešením delikátních případů celebrit, které nechtějí, aby se o jejich problémech dozvěděla veřejnost. On sám se přitom potýká se závislostí na drogách a alkoholu. Navíc často využívá neortodoxní léčebné metody. Že nepopisuji děj seriálu Lucifer ale něčeho zcela jiného? Máte pravdu. Jde o synopsi seriálu Rush v jehož jediné a bohužel poměrně neúspěšné řadě herec Tom Ellis táhnul káru děje před Luciferem. Pak ale přišel rok 2016 a prakticky přes noc se z něj stala hvězda. No a od té doby táhne pro změnu tuhle přiblblou show. A proto si také čtete článek v rámci naší internetové rubriky Strážce streamu právě o Luciferovi.

Pána pekel z Walesu málem zrušili
Když tvůrci seriálového Lucifera oznámili adaptaci komiksu Mikea Careyho, mnoho fanoušků zaplesalo. Místo rozmáchlé temné fantasy však dorazila rutinní až hloupá detektivka, jejíž alfou a omegou je charisma Walesana Toma Ellise. Své fanoušky si bezesporu seriálový Lucifer našel i ve své nekomiksové podobě. To se krásně ukázalo například v momentě, kdy se televizní stanice Fox rozhodla tuhle kvalitativně skomírající show po třetí sezóně zrušit. Následovala masivní fanouškovská kampaň, která vyvrcholila odkupem seriálu Netflixem. Ten nyní láká na pátou řadu s tím, že plánovaná šestá bude řadou poslední. První polovina páté řady vyjde 21. srpna, zbylých osm dílů pak někdy později.

Lucifer

  • Tvůrci: Tom Kapinos
  • Režie: Len Wiseman, Matt Earl Beesley, David Frazee a další
  • Hrají: Tom Ellis, Lauren German, Kevin Alejandro, Scarlett Estevez, D.B. Woodside, Lesley-Ann Brandt, Rachael Harris, Aimee Garcia, Tricia Helfer, Kayla Ewell, AnnaLynne McCord, Lochlyn Munro, Tina Grimm, Evan Arnold, Adam Bartley, Colman Domingo, Teach Grant, Manny Montana, Eddie Shin, Harrison Thomas, Alessandra Torresani a další.

Jitřenka v obleku
Postava Lucifera s příznačným příjmením Morningstar (odkazující na Jitřenku, kterou v latině pán pekel představuje) pochopitelně není jediným lákadlem seriálu. Na fanouškovských portálech se dočtete například to, že miláčkem diváků číslo dva je hned po Luciferovi démonka Mazikeen, která v pekle ráda mučila hříšníky. Maze, jak se jí zkráceně říká, odešla spolu s Luciferem z pekla a v Los Angeles mu pomáhá vést klub i poprat se s některými peripetiemi. Život ji zde ale moc nebavil, dokud nepotkala další postavy série Chloe s její dcerou Trixie a také Luciferova bratra Amenadiela. Pak tu máme ještě jednu bláznivou psycholožku, Chloeina ex-manžela a nějaké ty kolegy od policie. To není tak nějak moje pointa.

Osobně jsem na seriál přestal koukat začátkem třetí řady, kdy šla kvalita titulu i přes mé nízko nastavené nároky do kopru. Seriál jsem si doplnil až kvůli tomuto článku a musím uznat, že je pod hlavičkou Netflixu o fous zábavnější. Pořád ale dávám osobně přednost jiným titulům. Ale víte co, na mém názoru v tomhle případě nezáleží.

Pro náctileté a nenáročné
Styl Lucifera je hodně nenáročně nastavený, zápletky jsou epizodní a až na výjimky tu nenajdete žádné závažné téma. Ústředním motivem je Luciferova přitažlivost s detektivkou Chloe, která ho z nějakého důvodu oslabuje. V praxi to vypadá tak, že za normálních okolností neprůstřelného a silného Lucifera propíchnete v její přítomnosti i párátkem. Právě zvědavost diváků na to, jak tahle romance dopadne, je spolu s Ellisovým charismatem hnacím motorem tohohle dílka.

Smutný ďábel
První epizoda páté série, která si odbude premiéru 21. srpna, se bude jmenovat Really Sad Devil Guy. Povím vám na rovinu, že já se na ni pravděpodobně nepodívám. Na první sérii budu ale vzpomínat víceméně v dobrém a i to je někdy fajn. Všem fanouškům Lucifera pak přeju, aby se seriál proměnil z mýdlové opery opět na originální, i když trochu hloupou oddechovku.

Vzpomínka na předchozího Strážce streamu: Nesmrtelná Charlize Theron

Podle odhadů tržebních odborníků se Charlize a její nemrtvý tým jako první na Netflixu dostane přes 100 milionů unikátních autorských zhlédnutí. Překoná tak Vyproštění, které zde za první měsíc od premiéry zhlédlo 99 milionů lidí.

Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

HBO zhorší kvalitu svým předplatitelům, „levný“ Netflix se brzy chystá k nám a je to hit

Strážce streamu
vydáno 19. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Internetová televize HBO Max, jak ji uživatelé doposud znají, zanikne ve druhé polovině května. Nová služba láká na sportovní balíček. Ceny jsou ale zatím...  celý článek

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek