Kreml očekává propuštění Rusů, které Bělorusko viní z terorismu

Kreml očekává, že 33 ruských občanů zadržovaných v Bělorusku kvůli podezřením z terorismu bude v brzké době propuštěno. Uvedl to dnes mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Podle něj nebyla dosud zveřejněna jediná informace, která by zavdala důvod k jejich zadržování. Podle Minsku jsou muži ruští žoldnéři, kteří měli zemi před volbami destabilizovat.

"Doufáme, ba jsme přesvědčeni, že se naši běloruští kolegové s tímto incidentem v co nejkratší době vypořádají a ruské občany propustí," citovala Peskova agentura TASS. "Bezdůvodné zadržování ruských občanů," dodal Peskov, "vůbec není v souladu se spojeneckými vztahy" mezi Ruskem a Běloruskem.

Běloruští vyšetřovatelé spojují případ se dvěma již několik týdnů uvězněnými domácími oponenty autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka, Mikalajem Statkevičem a Sjarhejem Cichanouským, kteří prý společně s údajnými žoldnéři hodlali vyvolat "masové nepokoje" před prezidentskými volbami, naplánovanými na 9. srpna.

Ve volbách kandiduje Cihanauského manželka Svjatlana, která je považována za hlavní soupeřku Lukašenka v nadcházejícím volebním klání. Jakoukoliv souvislost mezi středečním zatýkáním a jejím uvězněným manželem odmítla. Na jejím čtvrtečním mítinku se podle médií sešlo nezvykle velké množství lidí, jejichž počet pozorovatelé odhadli na 25.000.

Podle běloruských úřadů je v zemi stále až 200 ruských žoldáků, které hledají příslušníci bezpečnostních sil. Podle běloruských státních sdělovacích prostředků zadržení pracovali pro takzvanou Vagnerovu soukromou vojenskou společnost, válčící v zájmu Moskvy na Ukrajině, v Sýrii, Libyi a jinde. Ruský stát opakovaně popírá, že žoldnéře využívá.

Peskov dnes potvrdil čtvrteční vyjádření ruského velvyslance v Bělorusku, že pro zadržené Rusy bylo Bělorusko jen tranzitní zemí na cestě do třetího státu, kde měli pracovat jako ostraha. Nyní dodal, že z Minska měli namířeno do tureckého Istanbulu.

Moskva podle Peskova nemá zájem vměšovat se do volební kampaně v Bělorusku. "Počítáme s tím, že volby proběhnou úspěšně a že budou odpovídat všem zásadám a normám svobodného projevu vůle," dodal Putinův mluvčí.

Běloruské ministerstvo zahraničí dnes předalo ruské straně nótu s žádostí o vysvětlení situace na hraničních přechodech, kde vznikly kolony aut a kamionů, protože podle médií ruští pohraničníci začali v obou směrech zaznamenávat osobní údaje Bělorusů. Jeden z pohraničníků podle serveru Tut.by uvedl, že se tak děje od dnešního dopoledne na pokyn ruské vlády.

Minsk dnes zároveň předal seznam zadržovaných Rusů ukrajinským úřadům, které požádal o prověrku jejich trestné činnosti a účasti v bojových operacích na východě Ukrajiny. Ukrajinská generální prokuratura dnes podle agentury Interfax-Ukrajina uvedla, že požádá o vydání 28 zadržených žoldnéřů, z nichž devět má ukrajinské občanství, kvůli podezření, že byly členy teroristických organizací - tedy bojovali po boku proruských separatistů v Donbasu na východě země, kde od jara 2014 ukrajinští vojáci válčí s povstalci podporovanými Ruskem. Ve čtvrtek se uvádělo, že Kyjev chce kvůli tomu 14 z 33 zatčených.

Související

Více souvisejících

Rusko Bělorusko volby v Bělorusku Ruská armáda Dmitrij Utkin (Vagner)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy