Hygienici sledují na jaře v Praze devět lokalit, mnohé z nich se sledují více než 20 let. Klíšťata sbírají mimo jiné v Prokopském údolí, v Kunratickém lese, Divoké Šárce, na Točné nebo v Klánovicích. „Klíšťata z lokalit, které běžně sbíráme, vyšla na encefalitidu negativní, a to ve všech stadiích od larev po dospělce,“ řekla Jaroslava Zelenková z protiepidemického odboru.

Letos podle Zelenkové nebyla do analýzy zahrnuta Stromovka, protože v parku v Praze 7 našli hygienici jediné klíště. „Díky klimatickým změnám v uplynulých letech, kdy v létě převažovalo počasí spíše srážkově deficitní s výskytem vysokých denních teplot, tak se v terénu adekvátně vyskytovalo stále méně klíšťat,“ uvedla Zelenková.

Borelióza

Lymská borelióza je infekční onemocnění postihující klouby, kůži i nervovou soustavu. Nemoci nelze předcházet očkováním. Zatímco borelióza se přenáší po 24 hodinách, k nákaze virem encefalitidy stačí dvě hodiny. Proti viry způsobené klíšťové encefalitidě očkování existuje. Jedna dávka vakcíny stojí 900 korun. Dávky jsou potřeba pro nastolení ochrany dvě a další za rok, potom se přeočkovává každých pět let. Pacienti po nakažení encefalitidou obvykle trpí horečkou s bolestí hlavy, kloubů či svalů. Neléčené onemocnění může přejít v zánětlivé postižení mozkových blan.

Klíšťata pozitivní na klíšťovou encefalitidu se naposledy ve sledovaných lokalitách objevila v roce 2017, a to v Kunratickém lese. Naopak právě borelióza se u klíšťat v loňském roce potvrdila hned v několika oblastech.

Nejvíc klíšťat infikovaných lymskou boreliózou loni hygienici zachytili v Praze 5 v Prokopském údolí. Z 50 testovaných klíšťat bylo tehdy 24 pozitivních. Podobné byly výsledky klíšťat nasbíraných v Prokopském údolí i v roce 2018. Dalšími oblastmi, kde se loni vyskytovala infikovaná klíšťata, byly Divoká Šárka, Satalice a Klánovice.

Podle údajů na webu pražské hygienické stanice se letos od ledna do poloviny července v Praze nakazilo boreliózou 33 lidí, klíšťovou encefalitidou osm. Hygienici radí, aby si lidé do lesa oblékali dlouhé kalhoty a trika s dlouhým rukávem ideálně světlé barvy a vždy použili repelent. Po návratu z přírody se pečlivě prohlédli, přisáté klíště co nejrychleji odstranili a postižené místo dezinfikovali.