Manželé by měli vstupovat do oddlužení společně a raději si smluvně rozdělit majetek, radí právnička

Osvobození jednoho z manželů od placení pohledávek nechrání druhého, ukazuje praxe.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nedostatek peněz (ilustrační foto)

Právnička proto prozatím doporučuje, aby manželé vstupovali do oddlužení společně a případně si smluvně rozdělili majetek. | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Postrádá to trochu smysl toho oddlužení,“ hodnotí Pavla Aschermannová z neziskové organizace Rubikon Centrum. Setkává se například i s překvapenými novomanžely, kdy jeden z nastávajících vstoupí do oddlužení, jenže exekutor začne po svatbě vymáhat dluh po obou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Manželé by měli vstupovat do oddlužení společně a raději si smluvně rozdělit majetek, radí právnička

K podobným situacím dochází i přesto, ministerstvo spravedlnosti zastává jiný názor. „Nelze postihovat majetek manželky povinného, vůči níž nebyla dle exekučního titulu exekuce nařízena, za situace, kdy je povinný v úpadku a je mu povoleno oddlužení,“ vysvětluje mluvčí rezortu Vladimír Řepka.

Je to chybu v nastavení systému, myslí si Aschermannová: „Je to nedostatek, který se stal při střetu oddlužení a exekuce. Ten by se měl vyřešit… Buď změnou insolvenčního zákona, nebo občanského soudního řádu.“

Žádné změny zákonů v této oblasti ale ministerstvo nechystá.

Právnička proto prozatím doporučuje, aby manželé vstupovali do oddlužení společně a případně si smluvně rozdělili majetek. Pokud navíc hrozí, že exekutor obstaví jednomu z páru účet, je lepší ho přestat používat.

‚Málem nás to položilo‘

Do nepříjemné situace se v průběhu koronavirové krize dostal i pár z jižní Moravy. Manželé se před několika lety dostali do problémů kvůli podnikání ve stavebnictví a autodopravě. Každý zvlášť vyhlásili osobní bankrot. Zatímco ženu soud v březnu oddlužil, muž má splácet ještě necelý rok.

„V květnu se ale manželce na účtu objevila exekuce na necelých 16 tisíc korun – to je nezabavitelná částka, která mi zůstává na živobytí. A toho exekutora nezajímá, jestli máme co jíst, prostě to bylo strženo,“ tvrdí muž, který nechtěl uvést své jméno.

„Skutečnost, že došlo ke splnění oddlužení a osvobození manžela povinného od placení pohledávek, není skutečností, která by bránila postihu účtu manželky povinného,“ brání se exekutorský úřad.

Celou reportáž si poslechněte na audiozáznamu.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme