Mexiko překonalo Británii v počtu mrtvých. V 19 státech USA se za měsíc zdvojnásobil počet případů

Počet mrtvých s covid-19 v Mexiku stoupl v pátek na 46 688, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Mexiko tak překonalo Británii a má třetí nejvyšší počet obětí na světě, vyplývá z výpočtů agentury Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sledujeme online Washington/ Mexico City (Aktualizováno: 10:33 1. 8. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mexiko má třetí nejvyšší počet obětí na světě.

Mexiko má třetí nejvyšší počet obětí na světě. | Foto: Carlos Jasso | Zdroj: Reuters

Celkem Mexiko v pátek zaznamenalo rekordních 8458 nových případů nákazy a 688 nových úmrtí. V zemi se již nemocí covid-19 nakazilo 424 637 osob. Vláda přitom připouští, že skutečný počet nakažených je ve skutečnosti pravděpodobně ještě mnohem vyšší. Mexiko má přes 126 milionů obyvatel.

Tisíc testů na covid denně. K navýšení kapacity laboratoří potřebují nemocnice miliony navíc

Číst článek

Prezident Andrés Manuel López Obrador chtěl obnovit ekonomické aktivity a vláda v květnu ohlásila postupný plán uvolňování restrikcí. V hlavním městě se dělníci vrátili do továren v polovině června.

Prezident ale podle kritiků nařídil na začátku epidemie omezení aktivit příliš pozdě a opatření pak uvolnil moc rychle.

López Obrador je podobně jako prezidenti Brazílie nebo Spojených států Jair Bolsonaro a Donald Trump skeptický k nošení roušek. V pátek řekl, že sám začne roušku nosit, až se v Mexiku vypořádají s korupcí. Vzhledem k tomu, do jaké míry se korupce v zemi zabydlela, mnozí Mexičané jeho slova pochopili tak, že prezident roušku nehodlá nosit vůbec, píše server listu The Guardian.

Jak píše The Gurdian, prezident na každodenních tiskových konferencích pořádaných kvůli epidemii míchá do zdravotnických pokynů politická témata a proti onemocnění nabízí vlastní rady - například že proti onemocnění pomůže zhubnout a vyhnout se nekvalitnímu jídlu.

Spojené státy

Ve Spojených státech zemřelo v pátek v souvislosti s koronavirem nejméně 1453 osob, což je nejvyšší denní nárůst od 27. května. Celkový počet obětí tak stoupl na 153 882, uvedla agentura Reuters. Počet nakažených se zvýšil nejméně o 66 986 na celkem 4,58 milionu. Spojené státy jsou nejhůře postiženou zemí na světě podle počtu nemocných i úmrtí.

Text pokračuje pod online reportáží.

Za celý červenec počet nemocných stoupl o 69 procent, tedy 1,87 milionu, na 4,5 milionu. Počet mrtvých se zvýšil o 20 procent, čili více než 25 000, na 154 000. V 19 státech se v červenci počet případů zdvojnásobil.

Nejvíce nemocných v červenci přibylo na Floridě, více než 310 000. Následovaly Kalifornie a Texas se zhruba 260 000 nemocnými. Naopak nejmenší přírůstek zaznamenaly Connecticut, Massachusetts, New Jersey a New York.

Země v červenci překonala rekord v počtu nových případů za den, když 16. července oznámila 77 000 nově nakažených. V červenci 33 z 50 amerických států zaznamenalo rekordní denní přírůstek počtu nemocných a 19 jich podle výpočtu agentury Reuters zaznamenalo rekord v počtu úmrtí za 24 hodin.

Na celém světě se koronavirová nákaza potvrdila podle statistik americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) u více než 17,5 milionu lidí, z nichž téměř 679 000 zemřelo.

per, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme