Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Věda

Američtí astronauti chystají první přistání na moři po 45 letech. Plány by mohl zkomplikovat hurikán Isaias

Kosmonauti při přípravě s inženýry. foto: AP Photo

Mys Canaveral (USA) - Američtí astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley se připravují na nedělní návrat z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) na Zemi. S lodí Crew Dragon společnosti SpaceX by měli dosednout do vod Mexického zálivu. Přistání pilotované mise na moři má být pro americkou kosmonautiku první po 45 letech, informovala o tom agentura AP.
  13:30

Behnken a Hurley na Mezinárodní vesmírnou stanici dorazili 31. května. Poprvé po devíti letech od ukončení programu raketoplánů letěli američtí astronauti americkou lodí z území USA. Takovýto pilotovaný let byl navíc poprvé v režii soukromé společnosti, a ne vládní vesmírné agentury.

Crew Dragon společnosti SpaceX na Mezinárodní vesmírné stanici.
Posádku tvoří astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley.

Na zpáteční cestu se mají astronauti vydat v neděli v 01:34 SELČ. Pokud bude úspěšný i závěr cesty s přistáním, bude to znamenat konec závislosti Američanů na ruských raketách a lodích Sojuz.

Přistání je plánováno u severozápadního břehu Floridy, nedaleko floridského města Panama City. Plány může astronautům překazit hurikán Isaias, který nyní postupuje přes Bahamy k východnímu pobřeží Floridy.

„V případě příznivého počasí Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a společnost SpaceX plánují přistání na moři a ukončení mise 2. srpna ve 14:42 místního času (20:42 SELČ),“ uvedla NASA v prohlášení.

Po dosednutí lodi Crew Dragon na vodu potrvá zhruba hodinu, než bude loď pomocí jeřábu vyzdvižena na plavidlo společnosti SpaceX, kde astronauti vystoupí. Behnken a Hurley uvedli, že k častým nepříjemnostem přistání na vodě patří nevolnost při čekání na pohupujících se mořských vlnách. Hurley připomněl, že tyto nepříjemné pocity měli rovněž astronauti, kteří se na začátku 70. let vraceli z první americké orbitální stanice Skylab.

Jestliže se astronautům podaří dopravit loď Crew Dragon na Zemi v pořádku, poslouží tento aparát příští rok na jaře pro další vesmírnou misi. Na palubě by měli být čtyři astronauti, včetně Behnkenovy manželky Megan McArthurové. Nejbližší pilotovaný let chystá společnost SpaceX na konec září.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...