Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Svět

‚Koronavirus, falešný poplach.’ Tisíce lidí bez roušek protestovaly v Berlíně proti restrikcím

Demonstranti procházejí skrze Braniborskou bránu. foto: Reuters

Berlín - Asi 15 000 lidí vyrazilo do centra Berlína na demonstraci proti restrikcím platným v souvislosti s pandemií nemoci covid-19. Takové shromáždění dělá úřadům starosti kvůli možnému šíření infekce, protože demonstranti mezi sebou nedodržovali bezpečné rozestupy, ani si nenasadili roušky, informují místní média.
  16:27aktualizováno  17:02

Lidé nesli transparenty s nápisy jako „Koronavirus, falešný poplach“, „Jsme nuceni nosit náhubky“ nebo „Přirozená imunita místo očkování“. Podle agentury DPA někteří z nich na lidi s ochranou nosu a úst pokřikovali „Roušky dolů“.

Do centra Berlína vyrazilo 15 tisíc lidí.
Na demonstranty dohlížela policie.

Žádné větší incidenty se na shromáždění zatím nestaly, policie účastníky důsledně oddělovala od těch, kdo přišli dát najevo svůj nesouhlas s protestem. „Pryč s nácky,“ křičeli lidé při protidemonstraci.

Protest odpůrců protikoronavirových opatření svolali organizátoři pod heslem „Konec pandemie - den svobody“. DPA připomíná, že Den svobody je název propagandistického filmu režisérky Leni Riefenstahlové o sjezdu Hitlerovy strany NSDAP v roce 1935.

Agentura AP napsala, že na podobných demonstracích konaných v Německu v poslední době se scházela různorodá společnost: od vyznavačů spikleneckých teorií až po stoupence pravicových populistů.

Německu se díky tvrdým restrikcím na jaře podařilo pandemii covidu-19 zbrzdit, v poslední době ale nových případů přibývá, za poslední den jich bylo 955, v předchozích dnech 870 a 902. Institut Roberta Kocha (RKI) ve čtvrtek varoval před příchodem druhé vlny epidemie a upozornil, že za nárůstem počtu případů stojí nezodpovědné chování lidí, kteří nedodržují epidemická opatření. V Německo se koronavirem zatím nakazilo 209 653 lidí, 9148 z nich komplikacím spojovaným s covidem-19 podlehlo.

Autor: