Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Koronavirus je zřejmě nezastavitelný: V Česku je 4674 nakažených, nejvíc od začátku pandemie

Koronavirus je zřejmě nezastavitelný: V Česku je 4674 nakažených, nejvíc od začátku pandemie
Zdroj: Pixabay.com
+ Dalších 5 fotografií
šíření nákazy
Koronavirus začal nabírat na síle a v posledních dnech se počty nově nakažených pohybují kolem 200 a čísla vůbec neklesají. Od dubna se počet aktivních případů výrazně liší. V současné době jich je totiž 4674 a stále přibývají. Nejhůře je na tom Prachaticko.

Nejen, že se postupně zvedá počet nakažených, vzrostl také počet lidí, kteří v souvislosti s koronavirem zemřeli. Těch je momentálně podle dat ministerstva zdravotnictví 382. Ještě minulou neděli přibylo "jen" 115 nakažených. Číslo se zvedlo už v pondělí na 195 a jako obrovský skok se počítá středa, kdy přibylo 276 nakažených. Byl to nejvyšší nárůst za celý týden.

V pátek přibylo 232 lidí, kteří se nakazili onemocněním covid-19. Současná situace je od začátku pandemie zatím nejhorší. Nejvíce postižené je zatím Prachaticko, kde za poslední týden testy odhalily 78 infikovaných na 100 tisíc obyvatel.

Páteřní síť laboratoří

Co se týče testů, těch už se v republice udělalo téměř 699 tisíc. Jen pár dnů zpátky uvedl ministr Adam Vojtěch, že plánuje zavést páteřní síť laboratoří. V každém kraji bude minimálně jedno zařízení, které bude fungovat sedm dní v týdnu a testy budou vyhotoveny do dvou dnů. Plánuje dokonce navýšit kapacitu, protože laboratoře zvládnou otestovat i 17 tisíc lidí za jediný den.

"Na případnou podzimní vlnu covid 19 jsme dobře připraveni. Spojili jsme síly s armádou a daří se nám velmi dobře trasovat kontakty nakažených prostřednictvím chytré karantény," napsal si ministr zdravotnictví na Twitter.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy