Lidé po celém světě si 2. srpna připomínají Den romského holocaustu

V neděli 2. srpna je mezinárodní Den romského holoucaustu. Připomíná tragickou noc z 2. na 3. srpna 1944. Tehdy nacisté zavraždili přes tři tisíce Romů a Sintů v koncentračním táboře Osvětim - Březinka.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 12:28 2. 8. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romské děti vězněné v koncentračním táboře Lety

Nacisté během jediné noci zavraždili přes tři tisíce Romů a Sintů v koncentračním táboře Osvětim - Březinka. | Zdroj: Akademie věd České republiky

Na několika budovách v Praze, Jihlavě nebo Pardubicích visí romské vlajky. Romský holokaust na svých sociálních sítích připomněli také někteří politici, jako starosta Řeporyjí Pavel Novotný z ODS, ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD, Jiří Dolejš z KSČM nebo bývalý ministr kultury Daniel Hermann z KDU-ČSL.

A připraveny jsou různé pietní akce. Například na pražském Náměstí Míru začíná v 18:30 druhý ročník pietního večera s názvem 'Leperiben: My nezapomínáme'.

Během večera zazní písně, které tehdy zněly i v koncentračních táborech nebo příběhy přeživších. Vystoupí také významné osobnosti romské kultury jako například zpěvák Milan Kroka nebo houslový virtuóz Viliam Didiáš. 

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na svůj twitter umístila video s virtuální vzpomínkou na romský holokaust. V proslovu lituje, že se o utrpení Romů během 2. světové války stále ví poměrně málo a mimo jiné také vyzývá k větší toleranci v Evropě.

Gabriela Gálová, Dominika Perlínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme