Mise splněna! Muskovi astronauti 'šplouchli' do moře (vysílali jsme živě)

2. 8. 2020 – 16:42 | Vesmír | ave | Diskuze:

Mise splněna! Muskovi astronauti 'šplouchli' do moře (vysílali jsme živě)
Crew Dragon krátce po přistání v Mexickém zálivu. | zdroj: Profimedia

Bylo to první přistání americké vesmírné lodi na moři po 48 letech, které uplynuly od programu Apollo. Loď Screw Dragon tam dopadla jako do peřin.

Uzavřel se jeden z nejsledovanějších vesmírných letů posledních dekád. Po dvou měsících na vesmírné stanici ISS se astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley v lodi Crew Dragon americké společnosti SpaceX vrátili na Zemi.

Živý přenos skončil, ale záznam přistání můžete sledovat tady, když si video vrátíte v čase:

Přistáním skončila první soukromá mise s posádkou do vesmíru a Američané se při letech na oběžnou dráhu Země zbavili závislosti na ruských raketách a lodích Sojuz.

Behnken a Hurley se v neděli po půlnoci SELČ rozloučili s trojicí mužů, kteří zůstali na stanici, nastoupili do lodi Crew Dragon a od ISS se odpojili. Sestoupili na nižší oběžnou dráhu a po 20:10 SELČ spustili motory, které loď přivedly do atmosféry a k místu přistání.

Crew Dragon do ovzduší vstoupil rychlostí přesahující 28 tisíc kilometrů v hodině, což 25krát převyšuje rychlost zvuku. Jeho tepelný štít se rozpálil až na dva tisíce stupňů Celsia.

V 20:50 SELČ loď na padácích bezpečně přistála na hladině v Mexickém zálivu. V NASA tomu říkají "splash", tedy "šplouchnutí".

Z moře vyzvedla Crew Dragon s astronauty mechanická paže na jednom z člunů SpaceX.

Na animaci znázorňující fáze návratu se můžete podívat v následujícím videu:

zdroj: YouTube

A nakonec si můžete prohlédnout interiér lodi Crew Dragon, díla společnosti SpaceX vizionáře Elona Muska:

zdroj: YouTube

Nejnovější články