Vedla domácnost Edvarda Beneše, pomáhala chránit státní archiv. Sloužit Gottwaldovi ale paní Mašková odmítla

Mnozí obyvatelé Krucemburku na Havlíčkobrodsku si ještě pamatují drobnou, příjemnou stařenku, která soukromě učila angličtinu a hrála ochotnické divadlo. Zemřela ve svých sto letech v roce 1986. Marii Maškovou si pamatuje i místní badatel Pavel Vomela, který o jejím životě zjistil neuvěřitelné věci.

Krucemburk Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marie Mašková

Marie Mašková | Foto: Irena Šarounová | Zdroj: Český rozhlas

„Paní Mašková chodila tady do evangelické školy, a když jí vyšla, tak nastoupila do Chotěboře do měšťanky,“ začíná své vyprávění krucemburský badatel Pavel Vomela. Marie Mašková žila s rodinou v budově bývalého lihovaru, kterou její otec koupil. Devatenácté století pomalu končilo, když Marie nastoupila do penzionátu, který stál na břehu Ženevského jezera. Naučila se tam mluvit francouzsky a anglicky.

Přehrát

00:00 / 00:00

PŘÍBĚHY z VYSOČINY: Marie Mašková z Krucemburku pobývala roky v zahraničí, v Čechách pak ještě před válkou pracovala jako hospodyně v rodině Edvarda Beneše. V rodině dalšího prezidenta Klementa Gottwalda pracovat odmítla

Po ukončení studií odešla do Anglie, kde pracovala v jedné rodině jako guvernantka. Brzy si ale našla práci jinde. „Sehnala místo v patricijské rodině na skotském venkově, kde vychovávala jejich děti a celkem v té rodině žila čtrnáct let,“ říká Pavel Vomela s tím, že ona skotská rodina byla spřízněná s královskou rodinou. Ze Skotska odešla se začátkem První světové války.

Annu odsoudili do gulagu, zbytek její sudetoněmecké rodiny šel do sběrného lágru

Číst článek

Doma v Čechách si našla místo v rodině advokáta v Německém Brodě. Po válce odešla do Prahy a začala pracovat jako hospodyně u Hany a Edvarda Benešových. Edvard Beneš byl v té době ministrem zahraničí. Marie Mašková jim vedla domácnost i v době, kdy byl Beneš prezidentem. Tedy do roku 1938.

V té době vytvořil hlavní štáb na Moravě a hledal místo pro uložení části státního archivu. Paní Mašková mu nabídla prostory v Krucemburku. „Přijelo vojenské auto, přivezlo asi dvacet beden, a pak došlo k té mnichovské dohodě. Beneš rezignoval a odjel do Anglie. Bedny mezitím stačili někam odvézt,“ doplňuje Pavel Vomela.

Práci u Gottwalda odmítla

K Benešovým se Mašková vrátila i po válce a zůstala až do Benešovy smrti v roce 1948. Práci v domácnosti dalšího prezidenta Klementa Gottwalda odmítla.

Komunistická msta na rodině Švédových. Příběh Ludmily Zouharové a jejího bratra Radslava

Číst článek

Hanu Benešovou ale až do její smrti v roce 1974 navštěvovala. Jezdila za ní do Prahy nebo Sezimova Ústí vždy na její narozeniny.

Doma v Krucemburku Marie Mašková učila angličtinu, pracovala v Červeném kříži a věnovala se ochotnickému divadlu. Právě tato doba má stále své pamětníky. „Byla to taková zajímavá postava, drobná stařenka to byla, a velice příjemná,“ vzpomíná Pavel Vomela.

Pamatuje si i na dobu, kdy za Marií Maškovou přijela z Anglie na návštěvu příbuzná skotské rodiny, kde před První světovou válkou pracovala.

Irena Šarounová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme