VIDEO: Posádka SpaceX se vrátila na Zemi. Poprvé po 45 letech přistáli američtí astronauti na moři

Dva astronauti NASA, kteří letěli na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) na palubě vesmírné lodi soukromé společnosti SpaceX, se v neděli ve 20.48 SELČ po dvou měsících úspěšně vrátili zpátky na Zemi. S lodí Crew Dragon se snesli na hladinu Mexického zálivu s pomocí soustavy padáků. Přistání pilotované mise na moři bylo podle agentury AP pro americkou kosmonautiku první po 45 letech.

Washington (Aktualizováno: 22:38 2. 8. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Dobré přistání na vodě Dragonu potvrzeno! Vítejte zpátky na Zemi!“ radoval se na twitteru Musk bezprostředně po přistání.

„Je skvělé, že se astronauti NASA vrátili na Zemi po velmi úspěšné dvouměsíční misi,“ napsal na twitteru americký prezident Donald Trump. „Děkuji vám všem,“ dodal.

Při přistávacím manévru ke kapsli ve tvaru žaludu okamžitě zamířila dvě záchranářská plavidla. Oba astronauti jsou podle vlastních slov i podle sdělení NASA po přistání v pořádku.

Jeřáb námořní vyprošťovací lodi GO Navigator vyzvedl vesmírné plavidlo i s posádkou na palubu a astronauti po několika desítkách minut návratovou kabinu opustili. Nejdříve byl z kapsle vynesen velitel Hurley, poté Behnken.

Oba budou přepraveni vrtulníkem na pevninu, kde je čeká lékařská prohlídka. Následně dvojice letecky zamíří do Johnsonova vesmírného střediska v texaském Houstonu.

Konec závislosti

Robert Behnken a Douglas Hurley na Mezinárodní vesmírnou stanici dorazili 31. května. Poprvé po devíti letech od ukončení programu raketoplánů letěli američtí astronauti americkou lodí z území USA. Takovýto pilotovaný let byl navíc poprvé v režii soukromé společnosti, a ne vládní vesmírné agentury.

„Nejtěžší částí bylo odstartovat, ale tou nejvíce důležitou je dostat nás zpátky domů,“ řekl Behnken během sobotního ceremoniálu na vesmírné stanici. Na zpáteční cestu se astronauti vydali v neděli v 01.34 středoevropského času.

Úspěšný závěr cesty s přistáním znamená konec závislosti Američanů na ruských raketách a lodích Sojuz. Astronom Harvard-Smithsonianova centra pro astrofyziku Jonathana McDowella také pro The Washington Post uvedl, že to bude vůbec první přistání astronautů v zálivu.

Společnost SpaceX na svém twitteru potvrdila odlet lodě od ISS v noci na neděli SELČ. Přistání bylo od začátku plánováno u severozápadního břehu Floridy, nedaleko floridského města Panama City. Plány mohl astronautům překazit pouze hurikán Isaias, který nyní postupuje přes Bahamy k východnímu pobřeží Floridy.

VIDEO: Mise splněna. Astronauti z Muskovy Crew Dragon vstoupili na Mezinárodní vesmírnou stanici

Číst článek

„V případě příznivého počasí Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a společnost SpaceX plánují přistání na moři a ukončení mise 2. srpna ve 14.42 místního času (20.42 středoevropského času)," uvedla NASA v prohlášení.

Behnken a Hurley uvedli, že k častým nepříjemnostem přistání na vodě patří nevolnost při čekání na pohupujících se mořských vlnách. Hurley připomněl, že tyto nepříjemné pocity měli rovněž astronauti, kteří se na začátku 70. let vraceli z první americké orbitální stanice Skylab.

Loď Crew Dragon by mohla poslouží příští rok na jaře pro další vesmírnou misi. Na palubě by měli být čtyři astronauti, včetně Behnkenovy manželky Megan McArthurové. Nejbližší pilotovaný let chystá společnost SpaceX na konec září.

tkr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme