Výsledky modelování amerických vědců ukázaly, že některé hvězdy mohou mít až sedm potenciálně obyvatelných planet. Výsledky jejich práce jsou uveřejněny v časopise The Astronomical Journal. (Foto: NASA)

Při hledání života ve vesmíru se vědci obvykle omezují na tzv. obyvatelnou zónu, což je prostor kolem hvězdy, v němž na planetách, které se kolem ní otáčejí, může existovat tekutá voda potřebná pro život v té podobě, jak ho známe.

Vědci v čele s astrobiologem Stephenem Kanem z Kalifornské univerzity v Riverside vytvořili podle příkladu nejbližší planetární soustavy TRAPPIST-1 podmíněný model soustavy planet různé velikosti, jež se otáčejí kolem svých hvězd. Algoritmus zohlednil gravitační síly interakce mezi planetami po miliony let.

Hvězda TRAPPIST-1 je červený trpaslík, jehož velikost se dá srovnat s Jupiterem. Z jejích sedmi planet, které dnes známe, se tři planety podobné Zemi nacházejí v obyvatelné zóně.

„To mne donutilo zamyslet se nad maximálním počtem obyvatelných planet, který může mít hvězda, a nad tím, proč naše hvězda má pouze jednu takovou planetu,“ uvádí tisková zpráva Kalifornské univerzity v Riverside Kaneova slova.

Výsledky modelování ukázaly, že některé hvězdy jsou schopné podporovat až sedm planet s tekutou vodou, a taková hvězda jako Slunce jich může mít maximálně šest.

„Když jich bude víc než sedm, ocitnou se příliš blízko sebe a začnou si navzájem destabilizovat oběžné dráhy,“ řekl vědec.
Kde jsou další?

Autoři článku pak zjistili, proč má Sluneční soustava pouze jednu obyvatelnou planetu, když jich může být šest. Ukázalo se, že příčinou je Jupiter, jehož hmotnost šestkrát převyšuje hmotnost ostatních planet Sluneční soustavy dohromady.

„Jupiter má velký vliv na obývatelnost naší soustavy, protože je masivní a narušuje oběžné dráhy ostatních planet,“ vysvětlil Kane.

Z digitálních konstrukcí vyplývá, že maximální počet planet v obyvatelné zóně je možný, pokud jsou jejich oběžné dráhy stabilní a blízké ideální kruhové planetě. Pak budou planety schopny zůstat blízko sebe po dlouhou dobu.

Zatím známe jenom málo planetárních soustav s podobnými parametry. Autoři plánují cílevědomé pátrání po hvězdách obklopených těsným prstencem menších planet. Tyto hvězdy budou hlavním cílem práce v rámci projektu NASA HabEx (Habitable Exoplanet Observatory, Observatoř obývaných exoplanet).

V článku se uvádí, že již byla identifikována jedna podobná hvězda, Beta Honicích psů (β Cvn), která se nachází dost blízko, pouhých 27 světelných let od Země. V její planetární soustavě nejsou obři jako Jupiter a dá se očekávat, že v obyvatelné zóně bude mít několik planet podobajících se Zemi.

Budoucí průzkumy zahrnou také vývoj nových modelů, a to i za účelem průzkumu chemického složení atmosféry planet v obyvatelných zónách jiných hvězdných soustav.

Autoři zastávají názor, že jimi vytvářené modely mohou být také užitečné pro popis evolučních cest rozvoje Sluneční soustavy a Země.

Zdroj:  iopscience.iop.org