Hlavní obsah

Království mučenky nadchne nejen milovníky ovoce

Sníte o šťavnatě zeleném porostu zahaleném v mlžném oparu, náručích čerstvých exotických květin i plodin na každém rohu a stabilně teplém počasí, ale nechcete přitom letět nikam daleko? Pak upřete svou pozornost na Madeiru, nejbližší „exotickou“ destinaci, která kombinuje výhody středoamerických či asijských dálek v sofistikovaném evropském balení.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Výborné víno, ovocné likéry, oříšky a pestrobarevná mučenka, takové jsou chutě Portugalska. Připravte se na pořádné porce.

Článek

Portugalský ostrov Madeira leží v Atlantském oceánu necelých tisíc kilometrů od Lisabonu. Obvykle se na něj dostanete přímým letem z Prahy za čtyři a půl hodiny nebo s mezipřistáním v Lisabonu. Stejně jako v pevninském Portugalsku se na ostrově platí eurem a bez problémů se tam domluvíte anglicky.

Centrem ostrova je přímořské hlavní město Funchal, které si jako základnu zvolí značná část návštěvníků. Ideální je půjčit si auto a Madeiru, přezdívanou ostrov věčného jara, po vlastní ose projet. Pokud v zahraničí neradi řídíte, dobře funguje i veřejná doprava a množství cestovních agentur nabízí výlety za hlavními turistickými cíli.

Labyrint úzkých uliček Funchalu s malovanými dveřmi, lákavé restaurace servírující lokální produkty a vyhlášená vinařství s tolik typickými fortifikovanými víny jsou pak ideální tečkou za dnem stráveným toulkami po 57 kilometrů dlouhém a maximálně 22 kilometrů širokém ostrově.

Moře, nebo bazén? Na portugalském ostrově dilema řešit nemusíte

Cestování

Funchal sám o sobě ale také nabízí četné vyžití. Přestože jde o metropoli, se zhruba 111 tisíci obyvateli rozhodně není přeplněným velkoměstem. Vyhlášený je hlavně svými zahradami a veřejnými parky.

Exotické pugéty, které v našich květinářstvích mívají ty nejvyšší cenovky, jako jsou strelície, protey nebo orchideje, zde objevíte nejen jako ozdobu pěstěných zahrad, ale často jen jako okrasný porost kolem parkoviště. A tolik oblíbené hortenzie všech barev zde planě rostou i v příkopech u silnice.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Výhled na hlavní město z lanovky Teleférico

Subtropické klima, v němž teplota ani v zimě obvykle neklesá pod 18 stupňů, stabilní množství srážek, které se však hlavnímu městu zejména v letních měsících vyhýbá obloukem, a známé zavlažovací kanály (levády) jsou rájem pro rostlinstvo všech možných druhů. Zejména milovníci čerstvého ovoce budou ve svém živlu. To „nejnačančanější“ objeví v samotném centru města ve vyhlášené tržnici Mercado dos Lavradores. Trh je potěchou jak pro chuť, tak pro oko. Schválně, kolik zde běžných druhů ovoce uvidíte vůbec poprvé?

Mučenka, kam se podíváš

Hvězdou zdejšího ovocného nebe je bezpochyby marakuja, známá také jako mučenka jedlá či anglicky passion fruit. S marakujou je příležitostně možné se setkat i v českých supermarketech, ale věřte, že dokud jste neochutnali tu čerstvě uzrálou, jako byste ji nezkusili vůbec.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Květy mučenky hýří rozličnými barvami, tvary i velikostmi.

Na Madeiře se z ní dělají zejména dezerty, zmrzlina, likéry, marmelády či džusy, ale skvělá je i sama o sobě rozkrojená na půl a vydlabaná lžičkou. Navíc jí tu za cenu jediného plodu u nás můžete koupit rovnou celou hrst.

Mercado dos Lavradores sice patří k místům, kde ceny šplhají do vyšších hladin, ale to zejména v patře, kde se krásně vyrovnané hory marakují tolik vyjímají na fotografiích. V přízemí sice čeká obvykle menší vizuální opulence, ale výrazně příznivější ceny. Nikde navíc asi neseženete tolik různých druhů mučenky jako tady. Najdou se zde odrůdy kulaté, šišaté i s příchutí rozličného ovoce jako banánová, citronová, ananasová či i rajčatová.

Sáňkování, procházky i koupání

Mučenka navíc ostrovu prospívá i jinak než jen chutnými plody. Roste ve formě lián či keřů a její velké barevné květy oplývají nevšední krásou. Stěny porostlé mučenkou můžete obdivovat třeba ve vesnici Santana, oblíbené díky tradičním pasteveckým domkům.

Malé pestrobarevné domky ve tvaru písmene A dříve se svými majiteli migrovaly za stády, dnes fungují spíše jako skanzen. Mezi další zážitky, které by bylo škoda vynechat, patří procházka kolem již zmíněných levád. Na výběr je nepřeberné množství tras s různou úrovní obtížnosti a širokou škálou cílových bodů, ale na bujnou přírodu a okouzlující výhledy narazíte všude. Právě turistika je důvodem, proč se Madeira u Čechů těší takové oblibě.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Pastevecký domek v Santaně

A ani nemusíte cestovat s dětmi, abyste si užili známou rozvernou kratochvíli hlavního města, jízdu proutěnými silničními sáněmi. Bíle odění řidiči se svými netradičními „kočáry“ čekají vždy připraveni pod kostelem Igreja de Nossa Senhora, kde je shodou okolností pohřben poslední rakouský císař Karel I., který byl i nekorunovaným králem českým.

Na Madeiře se sáňkuje celoročně.Video: Taťána Marenčíková, Novinky

Příznivci koupání obvykle míří na sopečnou pláž na předměstí hlavního města nebo do přírodních bazénků napájených mořem v Porto Moniz. Milovníci zlatých písečných pláží ale také nemusí přijít zkrátka. Ranní trajekt míří na nedaleký ostrov Porto Santo, vyhlášený devět kilometrů dlouhou pláží s léčivým pískem tvořeným rozdrcenými korály.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám