Hlavní obsah

Zámek Duchcov nabízí nový okruh

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový návštěvnický okruh s názvem Valdštejnská prohlídka je od minulého týdne pro zájemce k vidění ve státním zámku Duchcov na Teplicku. Nová instalace je součástí projektu Valdštejnové – lvi ve službách císařů, který patří k dlouhodobému cyklu nazvanému Po stopách šlechtických rodů.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Národní památkový ústav představil nový okruh hostům a novinářům.

Článek

„Návštěvníci v rámci okruhu nahlédnou do hlavního zámeckého sálu s valdštejnskou portrétní rodovou galerií, do zámecké obrazárny a do prostor apartmá zařízeného v duchu 2. poloviny 19. století, kdy zámek obýval Jiří Vilém z Valdštejna a jeho manželka Antoinetta Pascalina Metternichová. U příležitosti nové instalace je připravena i výstava o příslušnících rodu Valdštejnů,“ uvedla kastelánka a spoluautorka nového okruhu Lucie Šťastná.

U příležitosti nové instalace je připravena i výstava o příslušnících rodu Valdštejnů.
Lucie Šťastná, kastelánka

Nový návštěvnický okruh tematicky rozšiřuje stávající průvodcovské trasy a představuje duchcovsko-litomyšlskou větev Valdštejnů. Jeho součástí je hlavní sál předků a celkem devět místností nově zrestaurovaného jižního křídla. Interiéry jsou zařízeny podle soupisu mobiliáře z roku 1888.

Rod Valdštejnů vlastnil duchcovský zámek téměř tři století (1642–1921) a patřil k jeho nejvýznamnějším šlechtickým majitelům. Právě Valdštejnové nejvýrazněji měnili zámek po stránce stavební, což se týká jak interiérů, tak exteriérů.

Turisté dohánějí propady na zámcích

Cestování

„V apartmá manželského páru budou prezentovány často spletité osudy zámku i jeho obyvatel. Pomocí portrétů se představí příbuzní Jiřího Viléma i jeho ženy. Ta byla vnučkou známého kancléře Klemense Václava Metternicha. Návštěvníci si budou moci prohlédnout jídelnu, dámské a pánské salony nebo společnou ložnici manželů,“ připomněla kastelánka.

Mimořádná akustika

Unikátem hlavního sálu předků je freska barokního malíře Václava Vavřince Reinera, která zachycuje tzv. valdštejnskou legendu: Jindřich z Valdštejna pyšně předvádí králi Přemyslu Otakarovi II. svých 24 synů před tažením proti pohanským Prusům v roce 1254. Tento motiv měl demonstrovat sílu rodu Valdštejnů. Reiner byl také autorem většiny portrétů v sálu, včetně nejznámějšího příslušníka rodu – vojevůdce Albrechta z Valdštejna.

Do Lednice míří trochu jiní turisté

Cestování

„Hlavní sál byl v historii zámku zcela jistě nejreprezentativnějším prostorem, kde se konaly významné události typu divadelní a hudební představení, bankety, plesy a jiné slavnosti. Mimořádnou akustiku sálu si při své návštěvě v Duchcově mohli osobně vyzkoušet i hudební skladatelé Fryderyk Chopin nebo Ludwig van Beethoven,“ dodala Šťastná.

Reklama

Výběr článků

Načítám