metro.cz

Počasí v Praze

0 °C / 9 °C

Úterý 23. dubna 2024. Svátek má Vojtěch

Veslování bolí, proto u něj hodně lidí nevydrží, říká Ondřej Synek

  15:51
Místo závodění na olympijských hrách v Tokiu jsme českého skifaře Ondřeje Synka potkali na paddleboardu na Máchově jezeře. Pětinásobný mistr světa a čtyřnásobný mistr Evropy doufá, že za rok už se do Japonska vypraví.
Ondřej Synek | foto: MAFRA

Jak ovlivnilo vaše plány přeložení olympijských her v Tokiu?
Ovlivnilo to všechny sportovce. Všichni jsme se čtyři roky chystali, a najednou jsme neměli proč trénovat, protože všechny závody byly ze dne na den zrušeny.

Původně jste měl závodit na olympiádě na skifu a teď to vypadá, že trénujete na dvojskif?
Po zimní přípravě jsem se domluvil s Jakubem Podrazilem, že bychom mohli zkusit dvojskif. Jeho výkonnostní parametry jsou super a možná by to pro olympiádu byla větší šance.

Myslíte si, že se olympijské hry v Tokiu v roce 2021 uskuteční?
Řekl bych, že všichni sportovci si to přejí strašně moc, ale bohužel to nikdo z nás teď nedokáže určit. Je to otázka bezpečí nás všech. A také finanční riziko pro Japonsko. Doufejme, že vše bude, jak má být.

Dokázal byste popsat rozdíl vody na různých kanálech, řekách a jezerech při závodech? Případně, co vám vyhovuje nejvíce?
Určitě není voda jako voda. Rychlost lodi ovlivňuje spousta faktorů. Hloubka, teplota, hustota, jestli je voda slaná nebo sladká, to vše má vliv na rychlost. Nedá se říct, že by někomu něco vyhovovalo, pořád se musí na sto procent tahat za vesla.

Když jste byl dítě, napadlo vás, že budete veslovat, nebo to chtěli rodiče?
Moji rodiče nesportovali a k veslování jsem se dostal náhodou. Nikdy by mě nenapadlo, že bych mohl mít nějaké úspěchy, první měsíc mého veslování jsem ani nevěděl, že se v tomto sportu závodí.

Čím byste motivoval mladé lidi, aby začali veslovat?
Je to krásný sport, který je v přírodě u vody, po tréninku se můžete vykoupat a prostě je super se pohybovat po vodě jen vlastní silou. Loď navíc jede poměrně rychle, takže máte pocit, že po vodě doslova kloužete.

Je něco, čím byste vylepšil české veslařské prostředí?
Je škoda, že hodně lidí u veslování nevydrží, protože tento sport opravdu bolí, a jakmile se musí jít přes závit, raději to vzdají. Ale zase to odděluje ty pořádné veslaře.

Co byste poradil trenérům, aby u závodění udrželi nejen vrcholové veslaře, ale i ty méně úspěšné?
Než o trenérech je to především o závodnících samotných. Musí vědět, že je to baví a že jsou schopni překonat bolest. Pokud to někdo neumí, těžko u takhle náročného sportu vydrží.

Jaký máte sportovní režim, abyste se stále udržoval ve formě?
Trénuji na sto procent, tedy dvakrát až třikrát denně šestkrát týdně. 

Autor:

Hlavní zprávy

Důležité je přijmout svoji identitu a bojovat za svá práva, říká manažerka Klára Sobotková

vydáno 23. dubna 2024  18:30

Ve světě, kde dominovali muži, se odvážila zaujmout klíčové pozice. Klára Sobotková se stala průkopnicí průmyslového sektoru v České republice. Od roku...  celý článek

Ve čtvrtek vše předvedeme lidem a já se už nemůžu dočkat, těší se Anna K.

vydáno 23. dubna 2024  12:30

Čerstvá držitelka Ceny Anděl za píseň Údolí včel Anna K. zve své fanoušky na dva koncerty. V pražském Foru Karlín ve čtvrtek a o dva dny později v...  celý článek

Braník ve víru změn. Nový biotop hlídá tučňáčí rodinka. Z ohořelé ostudy bude park

vydáno 23. dubna 2024  5:30

Kouř na obloze a zvuk sirén. V Braníku v poslední době evergeen. Opuštěný areál bývalých stavebnin hoří několikrát do roka. Objekt na začátku Vrbovy ulice...  celý článek

U sebe doma vyrobím, na chalupě si pak posvítím? Jenže je to trochu jinak

vydáno 22. dubna 2024  18:30

České obecné fotovoltaické prostředí srší optimismem, ale současně v něm vládne mezi lidmi hodně legend. Jednou z nich je třeba možnost sdílení energie...  celý článek