Hry na PlayStation 5 si se starým DualShockem 4 nezahrajete

3. 8. 2020 17:30 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Zatímco Microsoft jde s novým Xboxem směrem co nejširší zpětné kompatibility, Sony svůj hardware a software drží více zkrátka. V nově vydaném příspěvku na blogu PlayStation firma prozradila, že ovladač DualShock 4 z aktuální generace nebude na PlayStationu 5 podporován v nových hrách.

Firma věří, že PS5 tituly si zaslouží next-gen funkce, které nový ovladač DualSense přináší, a tak dává smysl omezit podporu pouze na něj. PS4 hry v režimu zpětné kompatibility by však mělo být možné ovládat i DualShockem 4. To platí rovněž pro oficiálně licencované ovladače třetích stran, ať už v bezdrátové, nebo drátové variantě.

Předpokládám, že kompatibilní hry tak bude možné na nové konzoli ovládat jak PS4 periferiemi, tak i novým DualSensem – nemyslím si, že by nás Sony nutilo měnit za chodu ovladače podle toho, zda hrajeme hru z aktuální, nebo minulé generace.

K dalšímu příslušenství je ale společnost benevolentnější. Fungovat s PS5 má pohybový ovladač PS Move (ano, ten z doby PlayStationu 3) nebo ovladače PS VR. Kompatibilita je zajištěna i pro speciální periferie typu volant nebo knipl. Původní kamera pro PlayStation bude vyžadovat adaptér, ten ale firma bude poskytovat zdarma.

sony-virtual-reality-headset-playstation zdroj: tisková zpráva

Funkční by měly zůstat i všechny headsety, které se zapojují do USB nebo audio jacku. Kompatibilitu s optickým audiem Sony nezmínilo a bohužel zatím ani nevíme, zda konzole optický audio port ponese.

Sony ale vzápětí dodává, že licencované periferie nebo ovladače třetích stran s novým PlayStationem fungovat mohou, jen bude třeba vše prověřit u výrobce. Jako u každé nové generace tak můžeme očekávat záplavu alternativních gamepadů, u nichž bude nutné odlišit zrna od plev.

Nejnovější články