reklama

Vlhké počasí prospívá slimákům, likvidují úrodu. Odborníci mají efektivní řešení

Letošní počasí sice potlačilo půdní sucho, ale zase prospělo některým škůdcům, zejména slimákům. Jak se jich nejlépe zbavit?

Foto: Shutterstock

Déšť a vlhko prospívá sice přírodě, která po návalech horka a sucha přísun vody ocení. Zahrádkáře a zemědělce ale v této souvislosti trápí škůdci. Největší škody působí plzák španělský. Likviduje salát i okrasné rostliny.

Podle odborníků z Mendelovy univerzity by lidé měli ze zahrádek odstranit nepotřebné nádoby a další úkryty, ve kterých slimáci nacházejí vlhké prostředí, a zvážit aplikaci volně prodávaných přípravků. Často používaná sůl škodí půdě.

Účinné parazitování na slimácích

Podle Evy Hrudové z Ústavu pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství Mendelovy univerzity jsou vhodnou obranou například hlístice, které dokážou parazitovat v tělech slimáků. "Slimáky aktivně vyhledají, namnoží se v nich a postupně je usmrtí," uvedla Hrudová.

Hlístice, které se prodávají ve formě biologického přípravku, fungují zejména proti nejmladším vývojovým stádiím plzáků a slimáků. "V případě hlístic je ale třeba mít na paměti, že jde o živý organismus, který má určité nároky na prostředí, a řídit se tak doporučením prodejce," uvedla Hrudová.

Chemikálie jako další varianta, pozor ale na sůl

Další variantou jsou podle Hrudové přípravky na bázi fosforečnanu železitého nebo metaldehydu. "Ke zjišťování výskytu lze použít i pasti, do nichž se jako návnada dává pivo. Jako mechanická zábrana je registrován gel na bázi chloridu sodného, který se aplikuje kolem rostlin," popsala Hrudová.

Objevují se i laické metody hubení plzáků a slimáků, například vysypávání cestiček kuchyňskou solí. To ale podle rostlinolékařky spíš poškodí půdu. "Zahrádkáři na malých plochách plzáky sbírají a hubí různými metodami - často říkají, že je to boj s větrnými mlýny a bohužel s tím nelze nesouhlasit. Pokud jde o ochranu, myslím, že bez registrovaných přípravků se jen těžko obejdeme," řekla odbornice, podle které slimáků přibývá ve vlhkých letech a po teplých zimách.

V ČR je několik původních druhů slimáků, škůdců je z nich ale jen několik, konkrétně slimáček hladký, slimáček polní a slimáček síťkovaný. Asi největší škody ale působí zavlečený plzák španělský. Slimáci na polích vyhledávají třeba řepku a řepu, na zahrádkách žerou salát, plody zeleniny, nevynechají ani některé okrasné rostliny.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama