globalmoto_duben_nolan




Automatická spojka také pro MV Agustu Brutale 800 RR a Dragster 800 RR

Italský výrobce v roce 2018 překvapil představením automatické spojky, kterou vyvíjel společně s firmou Rekluse. Zcela logicky jí nejdříve vybavil turistický model Turismo Veloce, a protože se evidentně systém osvědčil, budou moc dát volno levému zápěstí také budoucí majitelé sportovních osmistovkových naháčů.

Kapitoly článku

Nastartujte, levou rukou klidně mávejte davům jásajícím nad krásou vaší Brutale či Dragstera, za stálého mávání šlápněte nohou na řadičku, otočte plynem a vyrazte vstříc dalším zážitkům. Anebo jinak. Stoupněte si na semafor, počkejte, až padne zelená, otočte plynem a bez jakýchkoli starostí s dávkováním spojky si užijte maximální zrychlení, které umí vykouzlit 140 koní a 87 newtonmetrů. Nebo do třetice - vezměte svou tříválcovou osmistovku a celý den projíždějte ucpaným velkoměstem sem a tam bez rizika zánětu šlach z nadměrného zatížení. Automatická spojka SCS evidentně dává smysl i u sportovních naháčů, které v sobě mají přeci jenom ještě určitou dávku universálnosti. A to nemluvíme o případu, že si jednu z výše uvedených motorek vybere někdo, kdo nemá s ježděním ještě tolik zkušeností. Ne že bychom to tedy vzhledem k ostrosti motorek doporučovali, ale díky spojce SCS mu odpadne riziko chcípání motoru při rozjezdech nebo zastavování.

Na rozdíl od skútru tu ale pořád máte dost prostoru pro vlastní iniciativu při řízení motorky. Spojka SCS, nyní ve verzi 2.0 se stará pouze o automatické sepnutí při rozjezdu a rozepnutí při zastavování. Nechybí tu ani spojková páčka, kterou ale vlastně většinu času nebudete potřebovat (pokud nejste wheelie maniak). O řazení vyšších nebo nižších rychlostí se staráte vy, ale abyste stále nemuseli sahat na páčku, je tady k dispozici oboustranné rychlořazení EAS 2.1. Všechen ten komfort a vlastně i lepší zážitek ze zrychlení je tu jenom s 36gramovým nárůstem hmotnosti oproti standardní spojce. To se vůbec nedá srovnat s jediným konkurenčním systémem dvouspojkového automatu.

Finanční rozdíl Brutale 800 RR vs. Brutale 800 RR SCS aktuálně vychází na 30 000,-, u Dragtera 800 RR to je 26 000,-. Pro fajnšmekry by pak měl být se spojkou SCS 2.0 k dispozici také špičkový Dragster RC, který dostane nový majitel se závodním kitem. Tam je nejzajímavější otevřený výfuk a řídící jednotka, s jejichž nasazením se zvedne výkon na rovných 150 koní.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Bogodar přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist