MMČR Flat Track 2020 – Druhý závod republikového šampionátu v Kopřivnici

Seriál mezinárodního mistrovství republiky ve Flat Tracku se nám ze západočeských Mariánských lázní přesunul na druhou stranu naší země, tentokrát do Kopřivnice. Stejně jako v Mariánkách se bohužel nenaplnila startovní listina třídy FT Classics a tak její jezdci nastoupili do nabité FT1. Mistrovský závod FT1 tradičně doprovodil Přebor veteránů vyrobených do roku 1962.

Na start se postavilo 15 jezdců ve třídě FT1, mezi nimi chybělo duo Rakušanů stojících v prvním závodě na prvním a třetím místě, Hagleitner s Mayrem. Tentokrát z Rakouska přijelo trio Yasmina Poppenreiter, Martin Sulzbacher a Michael Schmid.

Tvrdé boje započaly hned od první rozjížďky, kdy na dlouhé a úzké dráze jelo 11 jezdců v boji o body směřující do finále. Do čela okamžitě vypálil Jiří Kraus, který nechal za sebou všechny. Pořadatelé ve snaze zabránit prašnosti, vytvořili na dráze docela dost mokré podmínky a v první zatáčce třetího kola na to doplatil na třetím místě jedoucí Michal Špaček. Skvělou reakci prokázala Poppenreiter, která okamžitě složila motocykl k zemi aby zabránila kolizi, v reakci na ni to položil i její krajan Sulzbacher. Ke kontaktu mezi padajícími nedošlo a tak mohli v opakované jízdě startovat všichni. Tentokrát se již dojíždělo pouze zbývajících pět kol. Do restartu opět skvěle odjel Kraus a tuto jízdu i vyhrál. V pěti základních jízdách, kdy každý jezdec jel tři krát, nasbíral nejvíce bodů právě Kraus před Yasmínou, která ke dvěma druhým místům přidala jedno první. Překvapení se konalo na třetí pozici, kde se po svých třech jízdách umístil letošní nováček Petr Čemus. Jenom o jeden bod pozadu byl Václav Gehart. Jako pátý na start finále šel Sulzbacher. Ze šestého místa postoupil František Trunda, který stál na startu flat trackového závodu vůbec poprvé. Do druhé řady se ve finále vešel ještě Kamil Peuker a Tomáš Horuta. Přímo postupující desítku uzavřeli Schmid a Ervín Krajčovič. Tato top desítka přímo postoupila do finále, o další dvě místa ve finále se museli poprat na 5 kol všichni zbylí jezdci. Do tohoto boje nejlépe vyrazili bok po boku Tomáš Kolařík a Michal Špaček, z první zatáčky se ale mezi ně přidal Jakub Sluka, který tuto jízdu i vyhrál. Jako poslední postupující dojel Michal Špaček před Tomášem Kolaříkem.

Do finále tak odstartoval plný počet dvanácti jezdců. Opět nejlépe odstartoval Jiří Kraus, který celých deset kol udržoval svůj náskok a nedal tak soupeřům jedinou šanci a posunul se tak i do čela šampionátu. Za ním se ale děly věci! Na druhém místě se po první zatáčce objevil Petr Čemus a po slabším startu se na něj zavěsila Yasmin Poppenreiter a celou jízdu mu byla v patách. Tento souboj o stříbro vyvrcholil v předposlední zatáčce, kde Yasmína zkušeně po vnějšku využila materiálu a dostala se na druhou příčku.

Osamocený dojel na čtvrtém místě Sulzbacher, Za ním ale dojel nováček František Trunda, který se musel prodírat ze zadních pozic. Jako šestý dojel Václav Gehart, který dovedl skupinku jezdců v pořadí Krajčovič, Peuker, Schmid. Jen kousek chyběl Jakubovi Slukovi který uzavřel elitní desítku před Tomášem Horutou a Michalem Špačkem.

1.Jiří Kraus CZE – Honda
2.Yasmin Poppenreiter AUT – Ktm
3.Petr Čemus CZE – Suzuki
4.Martin Sulzbacher AUT – Ktm
5.František Trunda CZE – Kawasaki
6.Václav Gehart CZE – Honda
7.Ervín Krajčovič CZE – Honda
8.Kamil Peuker CZE – Ktm
9.Michael Schmid AUT – Ktm
10.Jakub Sluka CZE – Suzuki
11.Tomáš Horuta CZE – Honda
12.Michal Špaček CZE – Yamaha
13.Tomáš Kolařík CZE- Honda
14.Jakub Matějíček CZE – Kawasaki
15.Michal Hloušek CZE – Honda

Přebor Veteránů jako vždy předvedl vyrovnané boje na špičce. Nejlépe si vedl po celý den Jiří Slezák starší před Romanem Markem, až za nimi nezvykle na třetí pozici byl po základní části Jaroslav Franců před Jiřím Matějíčkem, Jiřím Slezákem juniorem a Karlem Markem. Za nimi Byl Také Petr Jurek, který se celý den potýkal s technickými potížemi.

Finále se neslo v duchu osmi kolového souboje dua Franců a starší z dvojice Slezáků. Tato dvojice jela celou jízdu bok po boku a několikrát se na první pozici vystřídali. Do cíle jako první o kousek dojel Jiří Slezák. Druhý byl tedy Jaroslav Franců před Romanem Markem a Jiřím Matějíčkem. Karel Marek ani Jiří Slezák mladší ve finále nedojeli. Tyto závody bývají bohužel často podceňovány, ale o to větší show pak předvádějí. Ne vždy znamená to, že je motorka starší než jezdec, to že se na ní nedá předvést krásný souboj!

1.Jiří Slezák st – ČZ
2.Jaroslav Franců – Jawa
3.Roman Marek – ČZ
4.Jiří Matějíček – ČZ
5.Petr Jurek – Jawa
6.Jiří Slezák ml – ČZ
7.Karel Marek – ČZ

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Cormac přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist