Ve službě napadl cyklistu, u policie definitivně končí. Krajský soud potvrdil muži i roční podmínku

Policista Karel Sojka, který loni v červenci fyzicky napadl Mahida Radimova při řešení přestupku na kole, definitivně končí u policie. Krajský soud v Plzni odmítl jeho odvolání a potvrdil tak rozsudek Okresního soudu Plzeň-jih, který mu udělil roční podmínku. Informuje o tom server Novinky.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie

Policista se hájil tím, že ho cyklista schválně zdržoval a provokoval (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pětadvacetiletý muž ázerbájdžánské národnosti vjel na jízdním kole na dálnici – to, že se jedná o přestupek, však netušil. Sojka, který ho zastavil a začal vypisovat pokutu, ho následně chytil pod krkem několikrát ho uhodil, načež muž skončil na zemi.

Policie zajistila 26 zbraní a 150 kilogramů munice. Majitel je podezřelý z nedovoleného ozbrojování

Číst článek

Incident zachytila kamera v zadní části policejního vozu, důkaz následně využil i státní zástupce. Podle předsedy odvolacího senátu Zdeňka Jaroše policista muže skutečně napadl a naplnil tím znaky trestného činu zneužití úřední osoby.

Sojka se hájil tím, že ho cyklista schválně zdržoval a nechtěl odejít, ačkoli jim na frekventované dálnici hrozilo nebezpečí. Agresivní chování pak mělo způsobit laxní chování Radimova. Přiznal ale, že jednal nestandardně. Soud však tuto obranu odmítl. Cyklista podle něj policistu nijak neprovokoval, a naopak byl ochotný pokutu zaplatit.

Rozsudek je pravomocný, Sojka tak u policie definitivně končí bez nároku na odchodné. Zároveň musí zaplatit cizinci 20 000 korun jako nemajetkovou újmu.

tzr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme