Námořníci zachránili tři muže na opuštěném ostrově v Tichém oceánu. Našli je díky nápisu SOS v písku

Australské a americké námořnictvo zachránilo tři muže, kteří uvázli na opuštěném ostrůvku v Tichém oceánu. Pátrací tým si ze vzduchu všiml velkého, do písku vyrytého nápisu SOS, napsala v úterý agentura AP. Trosečníci byli pohřešovaní tři dny.

Tento článek je více než rok starý.

Palikir (Aktualizováno: 18:22 4. 8. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosečníci byli objeveni díky nápisu SOS v písku.

Trosečníci byli objeveni díky nápisu SOS v písku. | Foto: AUSTRALIAN DEPARTMENT OF DEFENCE | Zdroj: Reuters

V sedmimetrové lodi 30. července zamířili z atolu Pulawat ke 43 kilometrů vzdálenému atolu Pulap. Brzy se však ztratili a následně jim došlo palivo, uvedlo australské ministerstvo obrany.

Muže nakonec 190 kilometrů od Pulawatu na ostrově Pikelot našlo australské námořnictvo. Při pátrání asistovalo armádní plavidlo Canberra, které se vracelo z vojenského cvičení na Havajských ostrovech, a posily z americké základny na ostrově Guam.

Na písečné pláži Pikelotu se podařilo přistát helikoptéře australské armády. Zachránci trosečníkům poskytli vodu a jídlo, zpět domů je odvezlo plavidlo mikronéské pobřežní stráže. Muži byli podle Australanů v dobré kondici.

ČTK, tkr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme