Polská policie zadržela aktivistky LGBT. Před týdnem vyvěsily vlajku hnutí na varšavských pomnících

Policie ve Varšavě zadržela několik aktivistek, které minulý týden rozvěsily po známých pomnících v centru města duhové vlajky hnutí za práva leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). „V souvislosti s urážkou náboženského cítění a zneuctění varšavských pomníků policisté v hlavním městě zadrželi první podezřelé. Zadržení dalších je otázkou času,“ uvedla v úterý policie na twitteru.

Tento článek je více než rok starý.

Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

LGBT vlajka na soše Ježíše Krista ve Varšavě

LGBT vlajka na soše Ježíše Krista ve Varšavě | Foto: Marta Bogdanowicz | Zdroj: Reuters

Aktivistky před týdnem v noci z úterý na středu duhové vlajky a šátky se symbolem anarchistů pověsily například na sochu Ježíše Krista před bazilikou svatého Kříže na ulici Krakovské Předměstí, dále pak na nedaleký pomník Mikuláše Koperníka nebo sochu mořské panny, která je symbolem Varšavy.

Evropská unie nepodpoří ‚zóny bez LGBT‘. Šesti polským městům zamítla žádost o finanční pomoc

Číst článek

„Slavnostně přísaháme, že budeme provokovat tak dlouho, dokud ta vlajka bude někoho pohoršovat a bude považována za nevhodnou,“ objevilo se k akci na sociálních sítích.

Podle iniciativy Stop blbostem (Stop bzdurom), která usiluje o zlepšení situace sexuálních menšin v Polsku, byly zadrženy dvě aktivistky a ve středu je čeká výslech.

Hned ve středu kvůli tomu, co aktivistky udělaly, podal trestní oznámení náměstek ministra spravedlnosti Sebastian Kaleta. Jejich čin odsoudil i premiér Mateusz Morawiecki.

Polský konzervativní prezident Andrzej Duda na odporu vůči hnutí LGBT do velké míry založil svoji kampaň před nedávnými prezidentskými volbami. V jejich druhém kole těsně vyhrál. Také vládnoucí národně-konzervativní strana Právo a spravedlnost, jejímž je Duda blízkým spojencem, vystupuje jako ochránce tradiční rodiny a konzervativních hodnot.

Hnutí LGBT označuje za hrozbu pro polský národ. Podpory se jí přitom dostává ze strany části katolické církve.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme