Autom do zahraničia: Kedy musí sedieť dieťa v autosedačke alebo v podsedáku?

Redakcia | rubrika: Článok | 5. 8. 2020
Aké sú pravidlá na používanie autosedačiek a podsedákov pre deti v zahraničí? Ak sa chystáte na dovolenku autom, toto by ste určite mali vedieť
Autom do zahraničia: Kedy musí sedieť dieťa v autosedačke alebo v podsedáku?

Zdroj: Shutterstock

Používanie autosedačky pre deti je na Slovensku bežnou realitou. Pri akejkoľvek jazde prepravujeme dieťa automaticky v autosedečke. V opačnom prípade hrozí nemalá pokuta (50 až 100 eur). Ale pochopiteľne je to pri súčasnej hustote premávky bezpečejšie.

Jazda autom s deťmi na Slovensku

Počas jazdy musia byť deti do troch rokov pripútané (nestáčí len posadiť, pásy musia byť zapnuté) v autosedačke. Staršie deti potrebujú autosedačku alebo podsedák až kým nebudú vysoké apoň 150 centimetrov a vážiť aspoň 36 kilogramov. Veková hranica nie je stanovená, ale tieto parametre obvykle spĺňajú už 12-ročné, 13-ročné deti.

Na prednom sedadle spolujazdca môžeme prepravovať batoľata, malé ale i staršie deti. Deti však vždy musia sedieť pripútané v autosedačke alebo podsedáku primerane k ich veku a hmotnosti. Bábätká sa prepravujú v tzv. vajíčku obvykle v protismere jazdy. Vtedy musí byť vždy airbag deaktivovaný.

Na vozenie detí v taxíku neplatia žiadne výnimky. Dieťa musí byť vždy usadené a pripútané na podsedáku alebo v autosedačke.

Ako sa používajú autosedačky v zahraničí

Albánsko Belgicko Bulharsko Česko
Čierna Hora Dánsko Estónsko Fínsko
Francúzsko Grécko Holandsko Chorvátsko
Írsko Island Litva Lotyšsko
Luxembursko Maďarsko Moldavsko Nemecko
Nórsko Poľsko Portugalsko Rakúsko
Rumunsko Slovinsko Srbsko Španielsko
Švédsko Švajčiarsko Taliansko Ukrajina
Veľká Británia      

 

 

 

Albánsko

Albánsko nepatrí do EU, napriek tomu sa ani tu bez autosedačky neobídete. Posadiť musíte do nej každé dieťa mladšie než 12 rokov veku, ktoré chce sedieť na mieste spolujazdca. Ak sedí počas jazdy vzadu, musíte ho umiestniť do schváleného zádržného systému. To však len v prípade, že nebude staršie ako tri roky.

Belgicko

V Belgicku záleží predovšetkým na tom, koľko vaše dieťa meria. Ak by bolo nižšie než 135 centimetrov, musí sa prepravovať v autosedačke alebo v zádržnom systéme. Deti do troch rokov v tomto ohľade už na výber nemajú a musia sedieť výhradne v autosedačke. Na druhú stranu sa môžu viesť jak vzadu, tak aj na sedadle spolujazdca.

Bulharsko

Krajinou, kde autosedačku potrebovať nebudete, je Bulharsko. Jediným obmedzením, na ktoré musíte pri ceste do tejto balkánskej krajiny pamätať, je zásada, že na sedadle spolujazdca sa smie viezť až dieťa staršie ako 12 rokov.

Česká republika

Veľa predpisov a pravidiel máme s Českou republikou spoločných, často sú rozdiely len "kozmetické", drobné.  Používanie sedačiek v Česku  aj na Slovensku podlieha rovnakým princípom a obmedzeniam.  Autosedačku potrebujú deti do 3 rokov a pre deti ľahšie ako 36 kg  a nižšie 150 cm je nutné použiť podsedák či prípadne autosedačku.

Čierna Hora

Ak sa vydáte na opačnú stranu Balkánu do Čiernej Hory, autosedačku si určite pribaľte. Teda v prípade, ak máte potomka mladšieho než 5 rokov.

Dánsko

V Dánsku je autosedačka povinná pre všetkyy deti, ktoré ešte nedosiahli tri roky.  Avšak aj na tie staršie, respektíve väčšie sa vzťahujú isté pravidlá. Ratolesti, nižšie než 135 centimetrov totiž musia používať zádržné systémy.

Estónsko

V Estónsku hovoria pravidlá pomerne jasne: dieťa do 12 rokov veku a meriace menej než 135 centimetrov musí byť počas jazdy umiestnené v autosedačke. Inak hrozí šoférovi pokuta.

Fínsko

Ako je to s autosedačkami v krajine tisícich jazier? Rozhodujúca je opäť hranica 135 centimetrov. Deti, ktoré merajú menej, sa bez autosedačky alebo zádržného systému nezaobídu. Iba v prípade, že by ani jedno ani druhé zariadenie nešlo do auta namontovať, môžu bez nich sedieť na zadných sedadlách. Ale len ak oslávili aspoň svoje tretie narodeniny.

Francúzsko

Ako turisti navštevujúci alebo prechádzajúci cez Francúzsko žiadne sedačky riešiť nemusíte. Iba sa ujistite, že je váš potom riadne pripútaný. A ak ešte nemá ani desať, posadte ho výhradne dozadu.

Chorvátsko

Tradičná prázdninová bašta Čehov a Slovákov aj na začiatku druhej dekády dvadsiatehoprvého storočia. Bez sedačky sa tu nezaobíde žiadne dieťa mladšie ako päť rokov. Ratolestiam medzi 5 a 12 rokmi postačí podsedák a trojbodový bezpečnostný pás. Staršie deti môžu sedieť aj na mieste spolujazdca. Rovnako ako deti do dvoch rokov prevážané vo vajíčku, avšak len vtedy, ak je vypnutý airbag.

Írsko

Podobné obmedzenia ohľadne jazdy na prednom sedadle plati pre deti taktiež v Írsku. Dokonca aj autosedačka pre všetky deti mladšie ako 5 rokov je tu rovnako ako v Chorvátsku povinná.

Island

Na Islande je to pre zmenu zase rovnaké ako na Slovensku: v autosedčke musí sedieť každé dieťa, ktoré meria menej než meter a pol a je ľahšie než 36 kilogramov.

Litva

V tejto baltskej krajine platí, že autosedačka je povinná pre všetky deti, ktorým je menej než 12 rokov a merajú pod 150 centimetrov.

Lotyšsko

V susednom Lotyšsku je to obdobné, iba s tým rozdielom, že daná autosedačka musí byť navyše úmerne prispôsobená ich veľkosti. Prípadne je však možné použiť podsedák

Luxembursko

V tejto miniatúrnej krajinke využijete autosedačku iba vtedy, keď svoje dieťa mladšie 12 rokov a nižšie ako meter a pol budete chcieť posadiť dopredu. Vzadu si totiž vystačí s bežnými bezpečnostnými pásmi.

Maďarsko

Pre Maďarsko platia rovnaké pravidlá, akými je potrebné sa riadiť v Luxembursku.

Moldavsko

A podobná situácia je aj v o niečo vzdialenejšom Moldavsku.

Nemecko

To isté sa dá povedať aj o Nemecku.  A tu platí, že ak chce potomok mladší ako 12 rokov a nižší ako 150 centimetrov sedieť vpredu, musí byť pripútaný v autosedačke. Vzadu postačia "iba" pásy.

Holandsko

V rovnakom duchu sa s danou problematikou vyrovnali v krajine tulipánov. Jediný rozdiel je v tom, že na sedadlo spolujazdca sa neposadia úplne tí najmenší - teda deti do troch rokov.

Nórsko

V tomto severskom štáte stačí, ak budete mať pre svoje deti do štyroch rokov vlastný bezpečnostný systém. Tie staršie potom musia byť pripútaní pásmi.

Poľsko

V Poľsku sa deti nezaobídu bez príslušného zádržného systému. Toto opatrenie sa však týka iba tých, ktorí ešte neoslávili dvanáste narodeniny a merajú menej než 150 centimetrov.

Portugalsko

Ak idete na úplný juhozápad Európy do Portugalska a chcete svoje ani nie dvanásťročné dieťa nižšie ako 150 centimetrov posadiť dopradu, obstarajte mu autosedačku. Inak opäť riskujete pokutu. Ak je však mladšie ako tri roky, budete ho musieť tak či tak posadiť dozadu.

Rakúsko

Náš južný sused je v tomto ohľade pomerne strikný. Zádržný systém potrebuje každý, komu ešte nebolo 14 rokov a meria menej než 150 centimetrov. Tieto systémy navyše musia spĺňať normu ECE 44/03 či 44/04.

Rumunsko

V Rumunsku platia rovnaké pravidlá ako v susednom Bulharsku. Žiadne autosedačky to pre svoje ratolesti nepotrebujete, iba sa uistite, že nesedia vpredu, ak im je menej ako 12 rokov.

Grécko
To v Grécku môžete dopredu posadiť každého, komu už boli tri roky, avšak iba pod podmienkou, že meria viac než meter a pol. Deti, ktorých sa tieto dve kritéria týkajú, musia mať autosedačku prispôsobenú svojmu veku, resp. výške.

Řecku můžete dopředu usadit každého, komu byly už tři roky, avšak pouze pod podmínkou, že měří více než inkriminovaný metr a půl. Děti, jichž se tato dvě kritéria týkají, musejí mít navíc autosedačku přizpůsobenou svému věku, respektive výšce.

Slovinsko

V Slovinsku je rozhodujúca výška. Každé dieťa - či už sedí vpredu, alebo vzadu - do 150 centimetrov musí byť pripútané bezpečnostními pásmi alebo upevnené v zádržnom systéme. Ak by však ten do auta nešiel namontovať, nesmiete v ňom prevážať dieťa mladšie ako tri roky. Ak navyše sedí vpredu, musíte deaktivovať airbag.

Veľká Británia
Vo Veľkej Británii a Severnom Írsku musia byť do autosedačiek usadení všetci vo veku od 3 do 14 rokov a nižší než 135 centimetrov.

Srbsko

V Srbsku platia rovnaké pravidlá ako v Bulharsku a Rumunsku, a síce to, že žiadne sedačky nepotrebujete. Iba svoje deti, ktoré sú mladšie ako 12 rokov veku, nesmiete prepravovať na sedadle spolujazdca.

Španielsko

V Španielsku sa pre zmenu bez autosedačky nezaobídu deti do 10 rokov veku. Povinné sú však aj pre všetky deti, ktoré sú mladšie ako 12 rokov ak chcú sedieť vpredu.

Švédsko

V tejto škandinávskej krajine sa bez zádržného systému neobíde žiadna vaša ratolesť, ktorá ešte neoslávila svoje siedme narodeniny.  U starších detí máte o starosť menej.

Švajčiarsko

V krajine helvétského kríža je autosedačka iba odporúčaným doplnkom pre deti do sedmich rokov. Tie staršie by potom mali mať bezpečnostné pásy upravené podľa svojej výšky

Taliansko

Ak pôjdete so svojou rodinou Apeninský poloostrov, uistite sa, že prevvšetky deti mladšie ako 12 rokov, ktoré nie sú vyššie ako 150 centimetrov máte vhodný bezpečnostný systém. V opačnom prípade by vás totiž miestni karabinieri mohli pokutovať.

Ukrajina

Ak idete na Ukrajinu, s žiadnymi autosedačkami si hlavu lámať nemusíte.

Anketa

Mali ste niekedy autonehodu alebo poistnú udalosť s vozidlom?

1/10 Vodič nesmie zastaviť a stáť:

2/10 V školskej zóne:

3/10 Vodič motorového vozidla nesmie predchádzať iné motorové vozidlo na diaľnici:

4/10 Prenosné zvislé dopravné značky sú nadradené:

5/10 Na krajnicu smie vodič motorového vozidla vojsť:

6/10 Ak vodič autobusu alebo trolejbusu vychádza z vyhradeného jazdného pruhu do priľahlého jazdného pruhu, vodič jazdiaci v tomto pruhu:

7/10 Zníženou viditeľnosťou sa rozumie:

8/10 Dať prednosť v jazde sa rozumie:

9/10 Vodič:

10/10 Účastník dopravnej nehody:

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

automobil, pokuta, zákony

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok