Chilská policie cvičí psy k vyhledávání nemocných s covidem-19. Pracují se vzorky potu nakažených

Chilská policie začala trénovat psy, aby dokázali odhalit nemocné s covidem-19. Podle agentury AFP vybraní psi – tři zlatí retrívři a jeden labrador ve věku čtyři až pět let – se dosud věnovali vyhledávání drog, výbušnin nebo pohřešovaných lidí. Podobné pokusy se nedávno uskutečnily i ve Francii, v Británii a Německu.

Santiago de Chile Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psi, kteří mají odhalit rakovinu. Mladí genetici v Kopřivnici spustili unikátní výzkum

Psi dokážou zjistit nemoci, jako je tuberkulóza, infekce vyvolané parazity, a dokonce některé formy rakoviny. | Foto: Michal Polášek | Zdroj: Český rozhlas

Přímo koronavirus se podle expertů zápachem neprojevuje, jiné to však je v případě infekce, kterou může vyvolat a která může zasáhnout různé části lidského organismu.

Podle chilského profesora veterinární epidemiologie Fernanda Mardonese již bylo prokázáno, že psi dokážou zjistit nemoci, jako je tuberkulóza, infekce vyvolané parazity, a dokonce některé formy rakoviny.

Psi dokáží vyčenichat lidi nakažené koronavirem, tvrdí německá studie. Výcvik trvá pouze týden

Číst článek

Chilští odborníci zahájili koronavirovou přípravu psů před měsícem a pracují se vzorky potu získanými od hospitalizovaných pacientů s covidem-19. Pokud se výcvik podaří, mají být psi nasazeni na místech, kudy prochází hodně lidí, jako jsou nádraží či letiště. Podle Světové zdravotnické organizace přitom hrozí jen malé nebezpečí, že by se psi sami nakazili.

Osmnáctimilionové Chile je společně s Brazílií, Mexikem a Peru jednou z nejhůře zasažených latinskoamerických zemí v rámci nynější pandemie. Od 3. března se v zemi objevilo více než 358 tisíc případů infekce virem SARS-CoV-2 a zhruba 10 tisíc osob s covidem-19 zemřelo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme