Hlavní obsah

Vrchol Lysé hory čekají velké změny

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lysá Hora

Vrchol Lysé hory, který je nejvýše položeným místem v Beskydech, čekají v nejbližší době velké změny. V poslední době zde vyrostly dvě nové turistické chaty, což spolu s módním trendem zdravého životního stylu a rozvoje turismu zvýšilo návštěvnost tohoto výletního místa, ale zároveň vyvolalo otázky kolem řešení veřejných prostranství.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Vrchol Lysé hory, jejíž dominantou je vysílač, je atraktivním cílem turistů.

Článek

Starostové okolních obcí plány, které má zastřešit Moravskoslezský kraj, vítají, na druhé straně se obávají negativních dopadů dalšího zvýšení počtu turistů, kteří už nyní mají problém pod Lysou horou zaparkovat.

Vrchol lze vnímat jako nahodile urbanizovaný celek několika budov.
Zdeněk Liška, architekt

O potřebě zatraktivnit veřejná prostranství mezi vysílačem, restauracemi a nejvýše položeným místem, kde se nachází takzvaný hladící bod, už delší dobu hovoří Klub českých turistů spolu se Správou CHKO Beskydy, ale i starostové čtyř obcí v okolí.

Návrh budoucí podoby teď představili architekti Zdeněk Liška a Václav Kocián z architektonického studia KLAR, které ke spolupráci oslovil Moravskoslezský kraj.

„Lysá hora dnes není pouhým vrcholem, ale lze ji vnímat jako nahodile urbanizovaný celek několika budov, které zde byly realizovány v posledních 150 letech. Každá stavba či parcela má svého majitele. Naším cílem bylo v úvodním setkání shrnout současný stav veřejných prostranství a nastínit vhodná řešení pomocí referenčních příkladů z jiných regionů,“ uvedl architekt Zdeněk Liška.

Znovuzrozený Libušín poprvé přivítal návštěvníky. O prohlídky je obrovský zájem

Tipy na výlety

Jak řekl například starosta Malenovic Pavel Kuběna (Malenovice sobě), problém Lysé hory je v tom, že prostranství na jejím vrcholu jsou nejednotná. „Je tam kamení, asfalt, někde i zámková dlažba, část vrcholu je dokonce staveniště a nevypadá to pěkně. Nejednotný je mobiliář, jsou tam například různé typy laviček od těch vyřezávaných až po nějaké pivní sety. Další problém je vizuální smog a spousta reklam,“ řekl starosta.

Snahy o zatraktivnění vrcholu hory vítá, ale upozorňuje na problém, který s tím může být spojený. „Už dnes jsou na vrcholu Lysé hory davy turistů, a pokud se to tam ještě zkrášlí, nebudou mít lidé už opravdu kde parkovat,“ řekl starosta s tím, že není jasné, kdo další parkoviště zaplatí a zda s rozšířením parkovacích míst budou souhlasit ochránci přírody.

Roušky rozdělily Beskydy. Lidé z toho mají legraci

Koronavirus

Moravskoslezský kraj převzal nad projektem záštitu. „Lysá hora je častým cílem turistů i obyvatel našeho kraje a zaslouží si změny, které povedou ke krásnějším výhledům do okolí a příjemnějšímu pobytu. Kraj je připraven podpořit změny, na kterých bude panovat shoda,“ doplnil náměstek hejtmana Jan Krkoška (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám