Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Dívky natrefily na podvodníka!

ŠUMPERSKO - Kvůli studiu na vysoké škole sháněly podnájem v Brně. Nezbývá jim, než hledat dál. 

O patnáct tisíc korun připravil jednu z dívek prozatím neznámý pachatel, který na jednom z českých internetových portálů nabízel k pronájmu byt 1+kk v Brně. Jeho nabídky chtěly využít dvě dívky, které se po prázdninách chystají do moravské metropole za studiem.

Byla to nejen poměrně výhodná cena, ale podle fotografií také pěkně vybavený byt, co jednu z dívek přimělo na inzerát odpovědět. Ozvala se jí žena, která jí během písemné komunikace sdělila, že žije v Polsku, ale kvůli svému předchozímu pracovnímu pobytu v Brně si tam pořídila byt, který chce nyní pronajmout. Zároveň poškozené vysvětlila, že na organizačních věcech jako je předání bytu, podepsání smlouvy, platbě a dalších organizačních věcech je domluvena s jistou společnostní, na niž jí taktéž předala kontakt, a to z důvodu, aby sama nemusela do Čech jezdit. Následně byla poškozená instruována k převedení peněz na zahraniční účet. Jakmile dívka peníze převedla, veškerá komunikace ustala.

Věc šetříme pro podezření z trestného činu podvodu, za jehož spáchání pachateli, v případě jeho zjištění a prokázání viny, hrozí mimo jiné až dvouletý trest odnětí svobody.

Nejen v této souvislosti nabádáme uživatele internetu, aby byli při komunikaci s neznámými lidmi velmi obezřetní a dobře zvážili převod peněz předem, a to tím spíše do zahraničí.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
5. srpna 2020

vytisknout  e-mailem