Auta, speciální okrsky a výjezdní komise. Parlament a vnitro se shodly na hlasování z karantény

Parlamentní strany se ve středu shodly s ministerstvem vnitra na třech variantách hlasování z karantény – z auta, ve speciálních volebních okrscích a u výjezdních komisí. Novinářům to po jednání řekli lídři opozice. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) jde o dobrý kompromis. O změnách ve volební praxi pro říjnové senátní a krajské volby bude sněmovna rozhodovat 19. srpna.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 10:41 5. 8. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby

Parlamentní strany se shodly s vnitrem na třech variantách hlasování z karantény (ilustrační foto). | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vláda požádá o projednání návrhu zákona, který už má paragrafovou podobu, ve stavu legislativní nouze, uvedl Hamáček. Počítá s tím, že Senát normu schválí v nejbližších dnech po projednání sněmovnou.

Volby z auta jsem ještě neviděl, ministerstvo kličkuje mezi paragrafy, říká politolog Mlejnek

Číst článek

Odměna pro členy volebních komisí se zvýší o 500 korun, protože práce bude komplikovanější, řekl místopředseda ODS Martin Kupka. Podle Hamáčka dosáhnou na zvláštní odměny i členové speciálních komisí. „Nyní činí základní odměna 1800 korun, nově bude 2300 korun, adekvátně odměníme i ty ve speciálních komisích,“ uvedl Hamáček.

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek vyzval voliče, aby se nebáli počátkem října k volebním urnám přijít, volby budou podle něj bezpečné. Pomoc při volbách zajistí armáda.

Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny bude ve středu 30. září zřízeno drive-in stanoviště ve všech okresech, tedy na 78 místech. Budou na něj dohlížet tři vojáci a zapisovatel. Tyto týmy pak budou v pátek a také v sobotu, podle počtu žádostí, objíždět voliče v karanténě, kteří zvolí volbu pomocí výjezdní komise. O logistice povede ministerstvo další jednání.

Míchání lístků

Lístky voličů z karantény budou sčítat speciální komise při krajích, bude jich 13 plus jedna v Praze pro senátní volby, uvedl Mslna. Před sčítáním by se podle něj měly smíchat lístky ze všech třech variant zvláštního hlasování. Umožnit hlasovat z karantény chce ministerstvo i v případě místních referend, které některé okrsky na volební víkend chystají. Změny ve volebních lhůtách se podle Mlsny nechystají.

O zavedení korespondenčních voleb, jak o ně část opozice usiluje, budou strany dál diskutovat. Podle Hamáčka, který byl za neochotu o nich pro podzimní volby jednat, nemá zavedení korespondenčního hlasování stále většinovou podporu.

„Ve chvíli, kdy není politická vůle, pokládám vůbec za zbytečné to nabízet,“ uvedl s tím, že stejně se politická scéna neshodla na možnosti volebních zmocněnců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme