Za krádež obchodního tajemství si bývalý inženýr Googlu odsedí 18 měsíců ve vězení

Bývalý inženýr americké technologické společnosti Google Anthony Levandowski byl odsouzen na 18 měsíců do vězení za krádež obchodního tajemství Googlu souvisejícího s technologií pro samořízená auta. Krádeže se dopustil, ještě než přešel do společnosti Uber Technologies. Uvedla to agentura Reuters.

San Francisco Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo společnosti Google. Ilustrační foto.

Logo společnosti Google. Ilustrační foto. | Zdroj: Reuters

Pětasedmdesátiletý soudce William Alsup, který se téměř 50 let zabývá soudními spory v Silicon Valley, označil případ Levandowského za „největší krádež v oblasti obchodního tajemství, jakou jsem kdy viděl“. Nařídil také Levandowskému zaplatit více než 850 tisíc USD (18,8 milionu Kč) jako pokutu a úhradu nákladů vzniklých v souvislosti s vyšetřováním.

Prokurátor požadoval 27 měsíců ve vězení. Čtyřicetiletý Levandowski požádal o roční domácí vězení a tvrdil, že v posledních letech má problémy s pneumonií, takže by ve vězení mohl zemřít, pokud by se nakazil novým koronavirem. Jeho právníci soudce požádali, aby vzal v úvahu, že vyšetřovatelé nenašli žádné důkazy, že by Levandowski některá obchodní tajemství Googlu po svém odchodu z firmy použil.

Google a Facebook budou v Austrálii platit za mediální obsah. Zákon má chránit nezávislou žurnalistiku

Číst článek

Soudce se nakonec rozhodl pro trest 18 měsíců a uvedl, že v případě kratšího odnětí svobody by dal každému dobrému inženýrovi do budoucna zelenou ke krádeži obchodního tajemství. Dodal, že Levandowski může nastoupit do vězení po odeznění pandemie covidu-19.

Levandowski si před odchodem z Googlu stáhl do svého soukromého laptopu více než 14 tisíc souborů, včetně vývojových plánů a konstrukčních návrhů. Po odchodu vytvořil vlastní společnost pro samořízená auta Ottomotto, kterou později koupil Uber a Levandowski v Uberu krátce vedl divizi samořízených aut, než ho v roce 2017 firma propustila.

Zatím není jasné, zda Levandowski bude schopen požadovanou částku zaplatit. Letos totiž podal žádost o osobní bankrot, když jiný soud rozhodl, že má zaplatit Googlu 179 milionů USD, což jsou převážně odměny, které obdržel za práci na samořízených autech, uvedla agentura AP.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme