Čtvrtá GP sezony – Velká cena České republiky

První výjezd za hranice Španělska absolvuje světový šampionát z Jerezu do Brna, kde je o nadcházejícím víkendu čtvrté kolo sezony 2020 Velká cena České republiky. Na Masarykově okruhu to snad bude poprvé, kdy podél dráhy nebudou diváci, což je opravdu zvláštní vezmeme-li v úvahu fakt, že právě závody na jihu Moravy mají jednu z nejvyšších návštěvností v celém kalendáři MS. Kvůli situaci s onemocněním COVID-19 panují v paddocku MotoGP přísná nařízení ohledně počtu mechaniků a členů jednotlivých týmů, takže také tam je to jen s minimem lidí. Již dříve bylo odsouhlaseno, že celý podnik na jihu Moravy bude bez přítomnosti diváků, takže i toto preview je poprvé bez podrobných informací ohledně dopravy nebo parkování v blízkosti závodního areálu Automotodromu Brno. Všechny tréninky a kvalifikace vysílá Nova Sport 1, závody jsou jak na Nova Sport 1, tak na stanici Nova Action.

Kapitoly článku

Automotodrom Brno (CZE)

Závody v Brně se datují od roku 1930 a pro tyto účely dlouhou dobu stačily místní komunikace. Jenže jak šel čas a zvyšovaly se požadavky na bezpečnost, dostala zelenou stavba moderního automotodromu, který patří mezi stálé zastávky seriálu Grand Prix. O historii závodění v Brně si můžete přečíst - ZDE

Masarykův okruhu v Brně je znám po celém světě a u jezdců patří závod na jihu Moravy mezi ty oblíbené v kalendáři šampionátu. Dráha Masarykova okruhu měří celkem 5403 metrů, nejdelší rovinka má 636 metrů a v jednom kole jezdci projedou 14 zatáčkami – 6 levými a 8 pravými.

Rekordy a informace MotoGP – Automotodrom Brno (CZE)

Nejrychlejší kolo – Marc Márquez - Honda (2016) – 1'54,596
Rekord okruhu – Dani Pedrosa - Honda (2014) – 1'56,027
Kvalifikační rekord – Marc Márquez - Honda (2016) – 1'54,596
Maximální rychlost – Andrea Iannone (2015) – 316,4 Km/h

Délka závodu MotoGP - 21 kol (113,5 km)
GP České republiky – MotoGP 2019:
Stupně vítězů - 1.Márquez (Honda), 2.Dovizioso (Ducati), 3.Miller (Ducati)
Pole position – Marc Márquez (Honda) – 2'02,753 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Alex Rins (Suzuki) – 1'56,912 sekundy

MotoGP – Preview

Po dvou závodech v Jerezu teď mají jezdci a týmy na programu víkend v České republice. V pozici lídra průběžného hodnocení přijíždí do Brna Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), vítěz prvních, a zatím také jediných dvou závodů MotoGP. Francouz jede výborně, má potřebnou rychlost a letos již tolik nechybuje, takže s tím, že Márquez zaváhal a bojuje se zraněním, má Quartararo velkou šanci šampionát vyhrát a to v pozici jezdce satelitní stáje.

Deset bodů na vedení v soutěži ztrácí Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP), který je továrním jezdcem tří ladiček a stejně jako Quartararo má letos velkou šanci být hodně blízko bitvy o titul mistra světa. Viñales bodoval dvěma druhými místy, a bude hledat recept jak porazit svého kolegu ze satelitní stáje, protože jedině tak může jít dopředu.

Tovární jezdec Ducati Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati) ztrácí na vedení čtyřiadvacet bodů. Po dvou odjetých závodech je to celkem dost a není se čemu divit, když jen jednou dojel třetí. Dovizioso jedná s Ducati o prodloužení smlouvy a výsledek možná oznámí v Misanu, což je pro tyto účely rozhodně dobré místo.

Dalším netovárním jezdcem v Top5 je Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu), jemuž se výborně dařilo ve druhém závodu v Jerezu, kde obsadil čtvrté místo. Japonec je teď čtvrtý a na Doviziosa mi chybí sedm bodů. První pětici nejlepších uzavírá Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing), který má na kontě devatenáct bodů, což je stejný výsledek jakého docílil Japonec Nakagami.

Tři body za Nakagamim s Espargarem figuruje šestý v pořadí Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP), jemuž se v Jerezu povedlo zajet na stupně vítězů, kde už nebyl víc jak rok. Ital byl spokojený, protože má zpátky motorku, která sedí jeho stylu jízdy, nicméně Yamaha má problém s pohonnými jednotkami a z toho radost mít jezdci rozhodně nebudou. Pokud Rossi zajede v Brně na pódium, získá jubilejní 200. umístění na stupních vítězů královské kubatury.

Další jezdci v pořadí jsou Jack Miller (Pramac Racing), Alex Márquez (Repsol Honda), Johann Zarco (Reale Avintia Racing Team), desátý Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) a jedenáctý Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR). Rozdíl mezi jedenáctým a pátým jezdcem v pořadí je jen osm bodů.

Chybět bude o víkendu v Brně Marc Márquez (Repsol Honda Team), který začátkem týdne podstoupil další operaci zlomené ruky, jelikož fixační destička nevydržela tlak, který Španěl nasadil v rámci fyzioterapie. Teď to vypadá, že nepojede ani první závod v Rakousku, takže HRC už v Brně nasadí náhradního závodníka, kterým je jejich testovací jezdec Stefan Bradl.

MotoGP – MS po GP Andalusie:

1. Fabio QUARTARARO FRA Yamaha 50 bodů
2. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 40
3. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati 26
4. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda 19
5. Pol ESPARGARO SPA KTM 19
6. Valentino ROSSI ITA Yamaha 16
7. Jack MILLER AUS Ducati 13
8. Alex MARQUEZ SPA Honda 12
9. Johann ZARCO FRA Ducati 12
10. Franco MORBIDELLI ITA Yamaha 11
11. Joan MIR SPA Suzuki 11
12. Francesco BAGNAIA ITA Ducati 9
13. Miguel OLIVEIRA POR KTM 8
14. Danilo PETRUCCI ITA Ducati 7
15. Tito RABAT SPA Ducati 7
16. Alex RINS SPA Suzuki 6
17. Bradley SMITH GBR Aprilia 5
18. Brad BINDER RSA KTM 3
19. Cal CRUTCHLOW GBR Honda 3
20. Aleix ESPARGARO SPA    
21. Iker LECUONA SPA    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 6 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
33.petr přispěl 6 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist