Analytici: Maloobchod v červnu stagnoval, letos se čeká propad

Maloobchodní tržby bez prodejů aut v červnu podle analytiků meziročně stagnovaly, předpokládal se lepší výsledek. Zklamání přinesla i revize květnových dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Ilustrační fotografie
reklama

 Proti květnu vzrostly v červnu tržby v automobilovém sektoru i za pohonné hmoty, růst nadále pokračoval u internetových obchodů a zásilkových služeb. Lidé ale méně utráceli například za potraviny. Maloobchod se sice již zotavuje, na trhu je však cítit spotřebitelská nejistota, a za celý rok tak tržby maloobchodníků skončí pravděpodobně v záporu. Vyplývá to z dnešních vyjádření analytiků pro ČTK.

Červnový nárůst tržeb byl podle ekonoma Komerční banky Michala Brožky pod všemi odhady analytiků. "Tržby bez prodeje aut rostly oproti květnu o 0,2 procenta, což znamená meziroční stagnaci po předchozím propadu o 1,9 procenta. Zde analytici v průměru čekali meziroční růst kolem tří procent," uvedl. ČSÚ podle analytika Raiffeisenbank Víta Hradila provedl revizi květnového výsledku. "Z -0,7 procenta byl snížen bez prodeje aut na -1,9 procenta. Výsledek je pro trh i pro nás zklamáním, když se očekával výraznější vliv odložených nákupů po období karantény," doplnil.

Lidé v červnu podle Brožka pravděpodobně více cestovali, když prodej pohonných hmot meziměsíčně stoupl o 7,6 procenta. Hradil růst přičítá spíše stoupajícím cenám benzínu a nafty. "Propad tržeb také pokračoval u prodejů motorových vozidel, a to meziročně o 12 procent. To je však podstatné zlepšení oproti předchozím měsícům, kdy tržby klesaly v rozmezí 35 až 45 procent. Nicméně vzhledem k tomu, že červnové registrace nových automobilů poklesly jen o pět procent, je finální číslo přece jen slabší, než očekával trh," řekl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Útraty domácností podle Seidlera se sice postupně zotavují, ale pomaleji, než trh předpokládal. "Červnová čísla ukázala, že spotřebitelé zůstávají spíše opatrnější. Nejistota z dalšího vývoje ekonomiky, pokrácené mzdy a hrozba nezaměstnanosti jsou hlavními brzdami pro výraznější růst nákupů, a tedy i pro spotřebu, která byla jedním z hlavních motorů české ekonomiky," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Maloobchod po loňském růstu podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče směřuje k celoročnímu poklesu. "Přesto ale lze konstatovat, že květen a červen naznačují, že se tuzemský maloobchod obrazně řečeno postupně zvedá z popela. Za letošní první pololetí hlásí maloobchod kumulativní pokles tržeb o 1,3 procenta a data za samotný červen naznačují, že celkový pokles tržeb za letošní rok může být o něco mírnější," vysvětlil. Podle Brožky se maloobchodní tržby za celý rok dají očekávat v mírném záporu, v příštím roce předpokládá růst kolem dvou procent.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky