Hlavní obsah

Turista poničil 200 let starou sochu při pořizování fotky

Novinky, mšv

O tři prsty přišla více než 200 let stará socha v italském Possagnu. Když se s ní v tamním muzeu chtěl jistý turista vyfotit, neohrabaně se o ni opřel a poničil ji, píše server Daily Mail. Chybu následně připustil, ale není jasné, jaký postih ho čeká.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turista pózoval na soše v italském muzeum, ulomil jí prstyVideo: Reuters

 
Článek

Socha, kterou turista poničil, se jmenuje Venus Victrix a jde o významné dílo neoklasicistního sochaře Antonia Canovy, které vyobrazuje Paulinu Bonaparte, mladší Napoleonovu sestru. Zhruba padesátiletý muž, jenž byl později identifikován jako Rakušan, jí urazil prsty na nohou, když si sedl na podstavec a o sochu se opíral, aby si pořídil fotografii.

Podle záznamu si byl svého prohřešku vědom, ale předstíral, že se nic nestalo. Podle vedení muzea Gypsotheca může být škoda na soše ještě větší, než je na první pohled viditelné — bude třeba ji řádně prozkoumat.

Viník byl záhy dopaden díky osobním informacím, které v muzeu zanechal. Jde o součást koronavirových opatření, která mají usnadnit případné trasování. Když turistu, jehož jméno zatím nebylo zveřejněno, kontaktovala policie, uznal své hloupé chování.

Antonio Canova byl italský sochař, který žil v letech 1757 až 1822. Jde o hlavního představitele klasicismu v zemi, ve své tvorbě se nechal inspirovat starořeckým uměním, nebál se proto nahoty. Skandál ale vyvolala právě socha Pauliny Bonaparte, kterou sochař ztvárnil rovněž takřka neoděnou.

Socha Svobody už zase vítá návštěvníky, i když s omezením

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám