Český konverzační robot z ČVUT opět uspěl v prestižní soutěži Amazonu. Za bronz si odnáší přes milion korun

Peter BrejčákPeter Brejčák

amazon-alexa-prize

Foto: Jiří Ryszawy/ČVUT

Český tým, který na ČVUT pod vedením Jana Šedivého vyvíjí chatbot Alquist

0Zobrazit komentáře

Vytvořit konverzačního robota, který bude s lidmi schopný vést souvislé a zábavné rozhovory třeba o filmech, sportu nebo hudbě v průměru alespoň dvacet minut. Takový je cíl soutěže Alexa Prize, kterou od roku 2016 organizuje technologický gigant Amazon a vítěznému týmu udělí hlavní cenu v podobě jednoho milionu dolarů, tedy zhruba 22 milionů korun.

Splnit zadání se během tří posledních ročníků nikomu nepodařilo, ovšem několik univerzit se k dosažení tohoto cíle blíží a mezi nejúspěšnější týmy se již potřetí probojoval chatbot Alquist z dílny studentů pražské ČVUT pod vedením Jana Šedivého z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC).

Alquist tentokrát obsadil bronzovou příčku, za což získal finanční ocenění ve výši 50 tisíc dolarů, přibližně 1,1 milionu korun. V předchozích dvou letech obsadil tým z ČVUT dvakrát druhé místo. Vítězem letošního ročníku se stal tým z americké Emory University s výhrou půl milionu dolarů, stříbrnou pozici pak obsadil tým ze Stanford University a odměnou 100 tisíc dolarů.

alquist

Foto: Jiří Ryszawy/ČVUT

Český tým, který na ČVUT vyvíjí chatbot Alquist, se opět utkal v soutěži Amazon Alexa Prize

„Máme obrovskou radost, že i při stále rostoucí konkurenci se Alquist opět umístil na stupních vítězů,“ pochvaluje si Jan Pichl, studentský vedoucí týmu, který doplňují Petr Marek, Jakub Konrád, Petr Lorenc a Van Duy Ta.

Bot Alquist, postavený na algoritmech zpracování přirozeného jazyka a konverzační umělé inteligence, dokáže s uživatelem mluvit o širokém spektru témat, jako jsou celebrity, sporty, filmy či aktuální dění. Informace přitom využívá z internetu a doplňujících znalostních databází.

„Letošní ročník byl poměrně specifický – značnou část soutěže jsme byli nuceni pracovat z domova,“ popisuje devětadvacetiletý Pichl. „Báli jsme se, že to zkomplikuje týmovou spolupráci a zpomalí celkový vývoj našeho bota. Celý tým však situaci zvládl na výbornou a práce na dálku byla nakonec srovnatelně efektivní.“

Ještě v červenci loňského roku Amazon do letošního ročníku Alexa Prize vybral deset univerzitních týmů, ze kterých se jen pět probojovalo do semifinále. Během něj zákazníci vedli více než 793 tisíc konverzací s roboty, které dohromady zabraly 19 tisíc hodin chatu a na základě výsledků bylo rozhodnuto o vítězích.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym