Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Velké změny ve fotbalové lize. Mistrovi stačí odehrát polovinu soutěže, před každým zápasem se bude testovat

Tomáš Holeš se odvděčil Jindřichu Trpišovskému za důvěru v sestavě vstřelenou brankou po přihrávce Stanislava Tecla. foto: ČTK

Praha - Fotbalisté pražské Slavie zahájí cestu za obhajobou ligového titulu utkáním v Českých Budějovicích. Druhý tým uplynulé sezony Plzeň vstoupí do nového ročníku domácím zápasem s Opavou, Sparta v úvodním kole o víkendu 22. až 23. srpna bude hrát na půdě Zbrojovky Brno. Druhý z nováčků Pardubice začnou v Jablonci. Rozhodl o tom dnešní los v Praze. Na podzim se odehraje jen 15 z celkových 34 kol, jarní část začne netradičně už na konci ledna.
  14:37

Prvoligová sezona odstartuje kvůli pandemii nového koronaviru a prodloužení předchozího ročníku o více než měsíc později, než je obvyklé. Běžně začíná v průběhu července, vloni to bylo 12. července.

V minulé sezoně se nedohrála nadstavbová skupina o záchranu a nikdo nesestoupil. Mezi elitu z druhé ligy prošla vedle vítězných Pardubic i druhá Zbrojovka Brno, baráž byla zrušena. První ligu bude poprvé v samostatné historii hrát 18 týmů a tentokrát neproběhne nadstavba. Přímo sestoupí tři celky.

Oslavy hráčů Slavie v autobuse.
Oslavy titulu na Václavském náměstí.

Podzimní pražské derby mezi Spartou a Slavií se odehraje na Letné v 10. kole na začátku listopadu. I s druhým velkým rivalem Plzní budou hrát červenobílí nejdříve venku, v Doosan areně se představí ve 14. kole. V 7. kole v dalším šlágru Plzeň přivítá Spartu.

Nováček z Pardubic kvůli nevyhovujícímu stadionu bude hrát domácí zápasy v Ďolíčku a poprvé se tam představí ve 2. kole proti Teplicím. Severočeši kvůli rekonstrukci trávníku nastoupí k prvním dvěma utkáním venku. Naopak brněnský nováček začne dvakrát za sebou doma.

Na podzim se odehraje nezvykle jen 15 kol, v uplynulé sezoně při nadstavbě to přitom bylo hned 20 dějství. Jarní část pak začne nejdříve v historii - už o posledním lednovém víkendu, zimní pauza tak poprvé jen něco přes měsíc.

Týmy musí před každým ligovým duelem podstoupit test na covid-19

 Všechny týmy první fotbalové ligy budou muset v příští sezoně před každým zápasem nejvyšší soutěže povinně podstoupit test na koronavirus. Hradit si jej budou samy kluby. Odběry se budou týkat všech osob, které jsou uvedeny v zápise o utkání.

Stejné opatření bude čekat i všechny celky, které se v domácím poháru MOL Cupu utkají s týmy z nejvyšší soutěže. Druholigová mužstva budou muset povinně podstoupit testy každý měsíc.

„Bude to k tíži klubů. Kluby to pochopily a souhlasily s tím,“ řekl na tiskové konferenci po ligovém grémiu profesionálních klubů předseda Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda.

LFA před restartem minulé sezony, přerušené koronavirovou pandemií, vypracovala pro kluby protokol s řadou hygienických opatření, který byl zatím ve formě doporučení. Od nového ročníku se změní na závazná pravidla a v případě jejich porušení může klub či hráče potrestat disciplinární komise.

V minulém ročníku se kvůli výskytu koronaviru v týmu Opavy nedohrála skupina o záchranu a nikdo nesestoupil. Nemohlo být také určeno konečné pořadí, Slavia ale o obhajobu titulu nepřišla.

Pokud se v lize odehraje aspoň polovina duelů, bude určeno pořadí

Pokud se v příští sezoně první fotbalové ligy odehraje aspoň 50 procent celé soutěže, bude určeno pořadí. V případě, že týmy nebudou mít odehranou stejnou porci utkání, rozhodne koeficient podle přepočtu bodů na počet zápasů. Ligová fotbalová asociace (LFA) upravila rozpis soutěží poté, co se v minulém ročníku nedohrála nadstavbová skupina o záchranu a liga musela být předčasně ukončena.

„Naším primárním cílem je udělat vše pro to, aby se odehrál kompletní program příštího ročníku. Víme, že k tomu z důvodu vyšší moci, covidu-19, nemusí dojít. Proto jsme se intenzivně zaobírali otázkou, jak nastavit pravidla tak, aby v případě nedohrání ročníku kvůli karanténním opatřením nedošlo k situaci jako letos, kdy se nemohlo určit pořadí a tím pádem ani sestupující,“ řekl na tiskové konferenci po ligovém grémiu profesionálních klubů předseda LFA Dušan Svoboda.

K tomu, aby bylo určeno pořadí, se musí odehrát aspoň 50 procent první ligy. „To je podmínka. V případě nedohrání ročníku pak dojde k tomu, že se tabulka určí a sestaví podle koeficientu, že se budou přepočítávat body na počet odehraných zápasů,“ uvedl Svoboda.

Pokud by byla odehrána polovina soutěže, ale některý tým by za sebou neměl aspoň 50 procent svých utkání, nemůže se stát mistrem ani se kvalifikovat do evropských pohárů. Sestoupit ale může.

Kvůli výskytu koronaviru v týmu Opavy se v červenci nedohrál závěr nadstavbové skupiny o záchranu. Nemohlo být vyhlášeno konečné pořadí, byť mistrovský titul pražské Slavii zůstal. Z nejvyšší soutěže nikdo nesestoupil a z druhé ligy prošla vedle vítězných Pardubic mezi elitu i druhá Zbrojovka Brno. Baráž byla zrušena. Nadcházející prvoligovou sezonu bude hrát poprvé v historii 18 týmů a přímo sestoupí tři celky. Zrušena byla nadstavba.

Autor: