Až tento týden se poprvé sešli pohromadě na ledě. Hokejisté Sparty měli začít s přípravou už před týdnem, jenže kvůli koronavirovému riziku si nakonec dali společné dostaveníčko až toto pondělí. Mezitím měli hráči jen dobrovolné tréninky. Ve čtvrtek však už je přitom čeká první zápas: v rámci obnoveného poháru se utkají s Plzní.

„Všichni se těšíme, ta pauza byla dlouhá,“ hlásil Josef Jandač, polovina trenérského dua. Sparta naposledy nastoupila 6. března k duelu s Olomoucí v posledním kole základní části, startu vyřazovacích bojů už se nedočkala. Covid-19 se postaral o mrtvolné ticho na tuzemských kluzištích. Až v těchto dnech se česká hokejová elita konečně vrací do akce.

Horák se rozkoukává

„Měli jsme spoustu času na trénování, takže jsou všichni natěšení. Je možné, že se bude hrát hodně nahoru dolů, systémy ještě nebudou tak propracované, ale tempo bude vysoké,“ očekává od pohárových mačů s Plzní, Českými Budějovicemi a Kladnem reprezentační útočník Roman Horák.

Roman Horák
Horák se vrací po 11 letech do extraligy, posílil Spartu

Právě tento chlapík s bohatými zkušenostmi z NHL, Ruska i Švédska je nejzvučnější letní posilou Pražanů. „Je to profík každým coulem, který zapadne do jakéhokoli mužstva svými dovednostmi, charakterem i přístupem,“ ocenil Horáka trenér Jandač. Ten si ho ostatně ještě jako reprezentační kouč vybral na dva světové šampionáty i na olympiádu v Koreji.

Příchody a odchody

Další změny v kádru? Oproti předchozím sezonám, kdy ve sparťanské šatně opakovaně zadul prudký vichr změn, jich není až tak mnoho. Kromě Horáka přišli útočníci Ladislav Zikmund (z Kladna) a Tomáš Šmerha (ze Slavie), obránce Radek Jeřábek (ze Vsetína) a brankář Jakub Neužil (z Kadaně). Odešli třeba Jiří Smejkal, Vladimír Růžička ml., Jeremie Blain či Ville Koistinen.

Příchod dalších posil ovšem není vyloučen. „Kdyby se naskytla možnost posílení nebo doplnění obrany, tak bychom to určitě uvítali,“ upřesnil Jandač.

Jaromír Jágr
Jágr ve Spartě? Šance tady je, ale zbývá ještě hodně otázek

Po ruce je také dostatek nadějných mladíků, kteří si v přípravě mohou říct o trvalejší šanci v prvním týmu. „Víme o nich, uvidíme, jak k tomu přistoupí. Šanci jim určitě dáme. Kdo se nám bude líbit a kdo ne, o tom rozhodne až průběh sezony,“ řekl Miloslav Hořava, Jandačův trenérský kolega.

Divácká omezení

Domácí pohárové duely sehraje Sparta nikoli v O2 areně, ale v důvěrně známém prostředí stařičké Tipsport areny na holešovickém Výstavišti. Jisté je, že vyprodáno nebude: maximální povolená návštěva je za současných opatření 1600 diváků.

„Myslím si, že sparťanští fanoušci umějí udělat dobrou atmosféru i v menším počtu,“ věří Horák.

Po Plzni se v Holešovicích v pondělí představí České Budějovice, Kladno má přijet 21. srpna. Mezitím Sparta odehraje tři utkání venku. Z čtyřčlenné skupiny postoupí dva nejlepší do play-off, na celkového vítěze poháru čeká prémie ve výši jednoho milionu korun.

Laver cup, hraný 22. září v Praze. Jaromír Jágr
Hokejová Sparta bude hrát zase pod širým nebem. Zapojí se také Kladno