Samsung představil našlapaný Note Ultra a fazolová sluchátka. Nečekaně ukázal i nový skládací telefon

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

samsung-unpacked

Foto: Samsung

Nová řada produktů od Samsungu je růžová

0Zobrazit komentáře

Ačkoliv nás v době samotné prezentace kvůli de facto kompletnímu úniku specifikací už nic nepřekvapilo, Samsung alespoň formálně provedl odhalení nových produktů. Nejvíce pozornosti se dostalo další dvojici telefonů z řady Note, jihokorejská firma si ale připravila také nový tablet, chytré hodinky a bezdrátová sluchátka. Nakonec pak zmínila příchod druhé generace skládacího telefonu Fold, který se sice plnohodnotného představení dočká až na začátku září, ale ve světle úniků to bylo alespoň jediné překvapení.

Druhá polovina letošního roku je pro mobilní divizi Samsungu… růžová. Jelikož design zařízení zcela pokrytých displejem z jedné a jednolitou plochou z druhé strany je u všech nevyhnutelně velmi podobný, výrobci se snaží odlišit barevným provedením. iPhone tak loni přišel s tmavě zelenou a Samsung svoje nová zařízení prezentoval v odstínu pojmenovaném „Mystic Bronze“, která připomíná spíše růžovou.

Do této barvy se převlékly všechny ohlášené produkty, v rámci uniformního designu sdílející také zkosené hrany a ve světle se blyštící povrchovou úpravu. Je zjevné, že výrobce se zde snaží zprostředkovat auru luxusu a vysoké kvality zpracování. U telefonů z řady Note se nejedná o nic nového, tablety, chytré hodinky a bezdrátová sluchátka určená primárně pro Android se ale v posledních letech na sebe vzhledem nesnažila příliš upozorňovat. Ovšem popořadě.

samsung-galaxy-note20-ultra

Foto: Samsung

Telefony Samsung Galaxy Note 20 Ultra budou dostupné ve třech barvách

Hlavní hvězdou prezentace byl bezesporu Galaxy Note 20 Ultra, který na svůj protějšek ze série S20 jednoznačně odkazuje jak jménem, tak výbavou. Zařízení s obřím 6,9palcovým displejem nabídne naprosto minimální rámeček kolem něj, rozlišení 1440p a 120Hz obnovovací frekvenci. Vše je samozřejmě poháněno nejvýkonnějším mobilním procesorem na trhu Snapdragon 865 Plus doplněném o 8 nebo 12GB RAM. Interní paměť zařízení je buď 128, nebo 512 GB, přičemž v obou případech ji lze navíc rozšířit kartou microSD. O dostatek energie by se měla postarat baterie s 4500 mAh

Zadní straně pak vévodí velký kamerový modul se třemi čočkami – standardní, širokoúhlou a telefoto s pětinásobným optickým zoomem. Přídomek Note pak samozřejmě znamená přítomnost stylusu. Také zde došlo ke zlepšení, reakční doba aktivního příslušenství se totiž snížila na pouhých devět milisekund. To je stejné jako u druhé verze Apple Pencil, takže se uživatelé mohou těšit na dokonalý dojem z psaní přímo na displej. Budou si jen muset připlatit – Note 20 Ultra začíná na ceně 35 999 korun.

Samsung považuje verzi Ultra zjevně za tu důležitější, standardní Note 20 je totiž definován hlavně tím, co mu oproti většímu a dražšímu sourozenci chybí. 6,7palcový displej tak nabídne rozlišení 1080p s 60 snímky za vteřinu a o trochu větším rámečkem, dostupná RAM se zastaví na 8 GB a totéž platí o 128 nebo 256 GB nerozšiřitelného interního úložiště. Šetřilo se také u kamer, které při stejné konfiguraci tří čoček disponují nižším rozlišením a nanejvýš dvojnásobným optickým zoomem.

samsung-galaxy-note20

Foto: Samsung

Telefony Samsung Galaxy Note 20 budou dostupné ve třech barvách

Toho nejlepšího se bude nutné vzdát také při stylusu, jehož reakční doba se prodlouží na 26 milisekund – je nicméně otázka, nakolik je tento rozdíl reálně rozeznatelný. Bez kompromisů zůstává alespoň procesor a baterie s kapacitou 4300 mAh.

Zdaleka nejpodivnější rozhodnutí Samsungu se ovšem projeví při prvním doteku telefonu. Note 20 s cenou začínající na 25 999 korunách má plastové tělo. Použitý materiál samozřejmě automaticky neznamená nižší kvalitu zpracování, u takto drahého zařízení je ovšem použití plastů obvykle naprostým tabu.

Tablety, hodinky, sluchátka a skládací vlajkový telefon

Co naopak není tabu, jsou i nadále dražší tablety se systémem Android. Vrcholové iPady Pro schopné v mnoha případech zcela nahradit klasický počítač je velmi náročné vyzvat na souboj. Na druhou stranu jejich hlavní výhody spočívají v nabídce aplikací na iOS, takže se lze stále pokusit dorovnat hardwaru s tím, že existují lidé zkrátka preferující systém Googlu.

Samsung si v tomto ohledu věří, takže za cenu 19 tisíc blížící se základní verzi iPadu Pro začíná s tabletem Galaxy Tab S7. Ten obsahuje 11palcový LCD displej s obnovovací frekvencí 120 Hz, stejné jako konkurence od Applu. Liší se jen v poměru stran – Samsung u svých zařízení volí širokoúhlý 16:10, čímž je směřuje spíše k zábavě než plnohodnotné produktivitě.

galaxytabs7-table

Nový tablet Samsung Galaxy Tab S7

samsung-galaxy-tab-s7-pen-keyboard

K tabletům Galaxy Tab S7 a S7+ půjde dokoupit externí klávesnici

Větší verze, Galaxy Tab S7+, má displej s úhlopříčkou 12,4 palce a stejně nepraktickým poměrem stran, iPad by ale mohla předčit použitým panelem. Místo LCD nabídne plnohodnotný AMOLED, to znamená dokonalou černou barvu a vyšší kontrast. Ještě více tak zařízení směřuje k vysokému požitku ze sledování audiovizuálního obsahu na cestách.

havryluk-alza

Přečtěte si takéAlza může růst o 100 % ročně. Je jen naše nedokonalost, že tomu tak není, říká Havryluk. Z krize umíme vyjít jako vítězAlza může růst o 100 % ročně. Je jen naše nedokonalost, že tomu tak není, říká Havryluk. Z krize umíme vyjít jako vítěz

Obě velikosti tabletu obsahují vrcholový procesor Snapdragon 865 Plus, 6 nebo 8 GB RAM a maximálně 256 GB interní paměti rozšiřitelné pomocí karet microSD. Status zajímavých multimediálních zařízení dotvářejí čtyřmi kvalitními reproduktory s podporou Dolby Atmos.

Praktickou užitečnost má naopak zvýšit rovnou v balení zahrnutý stylus S Pen, který lze magneticky přilepit na zadní stranu tabletů. Cena začíná na 19 tisících za Wi-Fi verzi modelu S7 a končí na 30 tisících za 5G verzi modelu S7+.

samsung-galaxy-watch-3

Foto: Samsung

Chytré hodinky Samsung Galaxy Watch 3 si lze na první pohled splést s analogovými

Prémiová řada produktů pokračuje s chytrými hodinkami Galaxy Watch 3 a bezdrátovými sluchátky Galaxy Buds Live. Galaxy Watch 3 jsou dostupné ve dvou průměrech, 41 a 45 mm a možná ze všech modelů Samsungu se nejvíce blíží designu tradičních hodinek.

Oproti jiným by měly díky nižší tloušťce a váze lépe padnout na zápěstí, nejsou ale ochuzeny o zajímavé funkce. Naopak relativně dobře zpracovaný systém Tizen přímo od výrobce z hardwarové stránky doplňuje senzor pro měření EKG. Ten v USA dostal, stejně jako Apple Watch, oficiální certifikaci lékařského zařízení.

galaxywatch3-all-1

Foto: Samsung

Chytré hodinky Samsung Galaxy Watch 3 přichází ve dvou velikostech

Sluchátka Galaxy Buds Live zase volí méně tradiční přístup. Jejich tvar připomíná větší fazole, díky čemuž mají dobře padnout do ucha. Nenabízejí přitom silikonové nástavce pro co nejlepší izolaci – místo toho využívají aktivní potlačení okolního hluku. To se, opět na rozdíl od standardu, zaměřuje pouze na nižší frekvence městského ruchu nebo zvuků jednoucího vlaku. Lidský hlas mají záměrně automaticky propouštět – z hlediska izolace by tedy měly stát na pomezí AirPods a AirPods Pro od Applu.

Hodinky budou stát mezi 12 499 a 17 499 korunami v závislosti na velikosti, přítomnosti LTE a použití prémiového mateirálu titanu. Sluchátka si pak vystačí s jedinou cenovkou 5 499 korun.

galaxybudslive-barvy-wide

Foto: Samsung

Také sluchátka Galaxy Buds Live nabídnou tři barvy

Po tom všem si Samsung připravil ještě jedno překvapení – tedy, přesněji řečeno, překvapil ohlášením zařízení, jehož oficiální odhalení všichni na základě masivních úniků očekávali později. Každopádně se jedná o Galaxy Z Fold 2, tedy nástupce prvního skládacího telefonu firmy. Novinka se původní verzi v mnohém podobá, takže volí kombinaci menšího vnějšího displeje s velkým ohebným zobrazovačem uvnitř a všemu vévodí masivní pant uprostřed.

Přichází ale několik významných vylepšení původně poněkud neobratné konstrukce. Vnější displej s úhlopříčkou 6,2 palce nyní konečně pokrývá většinu přední strany, takže telefon půjde plnohodnotně používat i v zavřeném stavu. Po rozložení pak nabídne ještě větší parádu než předtím. Hlavní displej se jednak roztáhl na 7,6 palce a jednak není narušen nevzhledným obdélníkem s kamerami. Místo něj nastoupil jen malý kruhový výřez.

galaxyzfold2_2

Skládací telefon Samsung Galaxy Z Fold 2

galaxyzfold2_1

Foto: Samsung

Skládací telefon Samsung Galaxy Z Fold 2

Zmenšila se také obdobně nevzhledná mezera mezi dvěma polovinami složeného telefonu a ten v kapse už nebude vytvářet tak velkou bouli díky celkové menší tloušťce zařízení. V zásadě samozřejmostí jsou pak specifikace jako procesor Snapdragon 865 Plus a 120Hz obnovovací frekvence.

Všechny detaily k Foldu 2 si Samsung nechává na 1. září, kdy má proběhnout plnohodnotná prezentace telefonu. Už nyní si ho však lze rezervovat, kdyby se někdo náhodou obával nedostatku jednoho z nejdražších mobilních zařízení na trhu.

samsung-galaxy-z-fold2

Foto: Samsung

Skládací novinka Fold2 staví na první verzi, ale mnohé vylepšuje

Diskuze (0)

Novinka

Anonym