Německo zavede povinné testy pro navrátilce z rizikových zemí, přibylo přes 1000 nakažených

Německo zavede od soboty povinné testy na koronavirus pro lidi vracející se z rizikových oblastí. Oznámil to dnes ministr zdravotnictví Jens Spahn. Dosud měli navrátilci možnost jít do dvoutýdenní karantény, nebo se prokázat negativním testem. Země v uplynulých dnech bojuje s nárůstem odhalených případů - za posledních 24 hodin jich přibylo více než 1000, což je nejvíce od května.

Seznam oblastí považovaných za rizikové zveřejňuje epidemiologický Institut Roberta Kocha (RKI). Ze zemí Evropské unie na něm momentálně figurují pouze Lucembursko, belgické Antverpy a španělské regiony Aragonie, Katalánsko a Navarra. Na soupisku jsou zařazeny státy či provincie, které v posledních sedmi dnech zaznamenaly více než 50 nových infekcí koronaviru na 100.000 obyvatel.

Za uplynulý den registrovaly německé úřady 1045 případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od května a zároveň o zhruba 300 více než v předchozím dnu. Celková bilance infikovaných virem Sars-CoV-2 vzrostla na 213.067, uvedl RKI. Komplikacím doprovázejícím nemoc covid-19 podlehlo za posledních 24 hodin dalších sedm osob, čímž jejich celkový počet dosáhl 9175. Podle odhadů RKI se z nemoci vyléčilo přibližně 195.200 lidí.

Spahn označil nárůst počtu zjištěných případů za "znepokojivý", přičetl jej ale také zvýšenému testování. Opětovnému šíření infekce podle něj nahrává uvadající sebekázeň lidí při dodržování společenského odstupu jakož i dovoz nákazy z ciziny. Jmenovitě upozornil na stoupající počet infikovaných lidí, kteří se do Německa vrátili z Turecka a balkánských států, uvedla agentura Reuters.

"Rozumím, že toho mají lidé dost. Měli by ale odolat myšlence, že pandemie vlastně nikdy nebyla tak vážná," řekl Spahn.

German Health Minister @jensspahn has announced that mandatory #coronavirus testing at airports for people returning from high-risk areas will start this Saturday.This comes as #Germany recorded its highest number of new daily coronavirus infections in three months. pic.twitter.com/lAzVuASyF5

— DW Politics (@dw_politics) August 6, 2020

Již od minulé soboty se mohou všichni lidé přijíždějící do Německa z ciziny dobrovolně a bezplatně nechat otestovat na covid-19. Spahn uvedl, že i v případě povinného testování převezme náklady stát.

Podle předsedy svazu německých měst a obcí Gerda Landsberga má Německo všechny předpoklady vyrovnat se s nárůstem počtu nových případů v posledních dnech. "Samosprávy a státní zařízení jsou po zkušenostech z první vlny infekce připraveny o mnoho lépe," řekl agentuře DPA s odkazem na jarní vlnu epidemie, kdy se úřady místy potýkaly s nedostatkem lékařského vybavení i testů. S pomocí centrální vlády i jednotlivých spolkových zemí se podle něj místním úřadům podařilo "ve velké míře" rozšířit kapacitu laboratorního testování na koronavirus i doplnit ochranné pomůcky.

Polsko za poslední den zaznamenalo rekordních 726 nových nákaz koronavirem. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na twitterový účet polského ministerstva zdravotnictví. Je to už pátý rekord během jednoho týdne. Ve středu bylo hlášeno 680 nových případů.

Mamy 726 nowych i potwierdzonych przypadków zakażenia #koronawirus z województw: śląskiego (137), małopolskiego (118), mazowieckiego (107), wielkopolskiego (89), dolnośląskiego (39), łódzkiego (39), podkarpackiego (33), świętokrzyskiego (30), pomorskiego (29),

— Ministerstwo Zdrowia (@MZ_GOV_PL) August 6, 2020

Celkově se od začátku epidemie v osmatřicetimilionovém Polsku infekce potvrdila u 49.515 lidí, počet úmrtí s nemocí covid-19 vzrostl za minulých 24 hodin o 18 na 1774. Vyléčených je 35.642, dodalo ministerstvo.

Koronavirus se šíří především ve Slezsku, které sousedí s Českou republikou a které se potýká s šířením nákazy v uhelných dolech.

Polská vláda zvažuje kvůli zvyšování počtu případů zavedení přísnějších opatření v nejvíce zasažených regionech, například omezení počtu hostů na oslavách svateb, které jsou v posledních týdnech často ohnisky nákazy.

Související

Více souvisejících

Německo Polsko Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

Írán popřel zprávy o útoku Izraele. Za výbuchy stály drony z vnitrozemí

Íránská média v pátek popřela tvrzení o napadení země ze zahraničí. Reagují tak na zprávy amerických médií o izraelském nočním útoku na Írán. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy