Pompeo má do Prahy dorazit v úterý, další den jednat s Babišem

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dorazí do Česka v úterý brzy odpoledne jeho návštěva potrvá do čtvrtečního rána. Ve středu se uskuteční jednání Pompea s premiérem Andrejem Babišem (ANO), uvedl dnes na dotaz ČTK úřad vlády. Ve středu odpoledne přijme Pompea i prezident Miloš Zeman, schůzky na Pražském hradě se zúčastní i Babiš, uvedl na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Už v úterý se s Pompeem sejde ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), společně si v Plzni připomenou 75. výročí konce druhé světové války.

"Prezident republiky Miloš Zeman přijme ve středu dne 12. srpna 2020 v 15:10 na Pražském hradě ministra zahraničních věcí USA Mikea Pompea. Setkání se zúčastní předseda vlády České republiky Andrej Babiš," uvedl Ovčáček. Zatím není jasné, zda bude mít Babiš s Pompeem i samostatné jednání ani kde by se případně konalo. Premiér zpravidla významné zahraniční návštěvy vítá v Kramářově vile.

Americký přípravný tým probere v Praze i témata jednání s českými politiky. "Kyberbezpečnost bude určitě jedním z hlavních témat. Další okruhy jednání se v tuto chvíli ladí," uvedl úřad vlády.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který by se měl s Pompeem rovněž sejít, dnes Českému rozhlasu Radiožurnálu řekl, že hlavními tématy jednání budou bezpečnostní spolupráce mezi Českou republikou a Spojenými státy. Politici obou zemí proberou i obchodní vztahy a regionální spolupráci, protože kromě Česka navštíví Pompeo ještě další tři státy střední Evropy - Polsko, Rakousko a Slovinsko.

Úřad vlády potvrdil informaci serveru Blesk Zprávy, že Pompeo během pobytu v Česku kromě Prahy navštíví také Plzeň. "S jeho účastí se původně počítalo už v květnu u příležitosti 75 .výročí osvobození Plzně americkou armádou, návštěva ale byla kvůli koronaviru zrušena," uvedl úřad.

Americký ministr zahraničí má při návštěvě střední Evropy se svými partnery jednat také o ohlášených přesunech části amerických jednotek z Německa. Předmětem hovorů má být podle zahraničních médií i bezpečnost mobilních sítí páté generace (5G) a s ní spojené vztahy s Čínou.

Pentagon minulý týden oznámil, že na základě rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa stáhnou Spojené státy zhruba 12.000 vojáků z Německa. O přesun části jednotek usiluje mimo jiné Polsko, jehož metropoli má Pompeo navštívit v sobotu 15. srpna. Ve stejný den si Poláci připomenou 100. výročí bitvy u Varšavy.

Související

Mike Pompeo.

Pompeo čelí kritice za dohodu s Tálibánem, od chaosu se distancuje

Americký prezident Joe Biden podle bývalého ministra zahraničí Mikea Pompea stažení z Afghánistánu nezvládl. Minulá administrativa, k níž Pompeo patřil, uzavřela podle exministra s afghánským islamistickým hnutím Tálibán dobrou dohodu, která měla zajistit spořádaný odchod Američanů.

Více souvisejících

Mike Pompeo Andrej Babiš Alena Schillerová Česká republika Tomáš Petříček Miloš Zeman Miloš Vystrčil (ODS)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 19 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy