Hlavní obsah

Do vídeňského Schönbrunnu se návštěvníci vracejí jen velmi zvolna

Novinky, mšv

Vídeňský klenot, zámek Schönbrunn, se letos kvůli koronaviru poprvé v historii uzavřel. Od května je sice opět přístupný, ale počty návštěvníků zdaleka nedosahují takových čísel, jaká si vedení památky představovalo, a turisté si cestu zpět hledají jen velmi zvolna, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do zámku Schönbrunn ve Vídni se návštěvníci nehrnouVideo: AP

 
Článek

Schönbrunn je jednou z nejnavštěvovanějších dominant Vídně, aktuálně v zahradách ani v samotném paláci ovšem návaly nejsou. „Jsme na zhruba 30 procentech obvyklé kapacity. Vracejí se k nám hosté zejména z Německa, Maďarska, Slovenska, ale také z Itálie nebo Švýcarska,“ uvedl za správu památky Florian Felder. Vysvětlil, že však chybějí klasické skupiny ze zámoří, zejména z Asie a Severní Ameriky.

„Samozřejmě tu máme i více Rakušanů, protože letos do zahraničí cestují méně, než je obvyklé,“ doplnil Felder, který je zodpovědný za strategii a rozvoj komplexu. Podle něj byl během nucené dvouměsíční pauzy alespoň prostor na údržbu. „Karanténa byla docela výhodou, renovace jsou jednodušší, když kolem nemáte žádné lidi. A palác musí zůstat ve formě,“ uvedl.

Významný i pro zachovalost

Než se počty turistů vrátí do běžného stavu, může to podle Feldera trvat i více než rok. Historie a význam Schönbrunnu ale zcela jistě sehrají svou roli a lidé památku opět zaplní.

„Schönbrunn je stoprocentně autentický. Vše, co tu vidíte, je původní –výzdoba v pokojích, nábytek je stejný, jako byl před 200 nebo 300 lety, a je ve skvělém stavu. V kombinaci s parkem a zahradami jde jednoduše o unikát,“ vyzdvihuje Felder přednosti vídeňské dominanty.

Schönbrunn byl vybudován v polovině 18. století na místě původního loveckého zámečku. Sjížděli se na něj nejurozenější i nejmocnější lidé své doby, palác tehdy konkuroval i francouzskému Versailles. Je zařazen na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Reklama

Výběr článků

Načítám