Bělorusko před volbami zadrželo několik Američanů, tvrdí Lukašenko

ČTK ČTK
6. 8. 2020 15:02
Krátce před prezidentskými volbami v Bělorusku byli zadrženi lidé s americkým pasem, kteří mají vazby na ministerstvo zahraničí Spojených států. Podle státní agentury Belta to ve čtvrtek prohlásil prezident Alexandr Lukašenko. Letošní vyhrocenou předvolební kampaň doprovází zatýkání opozice i obvinění Lukašenka ze zásahů ze zahraničí.
Alexandr Lukašenko.
Alexandr Lukašenko. | Foto: Reuters

"Hromadné sdělovací prostředky nás upozorňují, že si nás chtějí podmanit Američané, představitelé NATO," sdělil Lukašenko. "Zatkli několik lidí s americkými pasy, oženěných s Američankami a pracujících pro americké ministerstvo zahraničí".

Naznačil, že zatčení souvisí s financováním ze strany USA. "Myslím, že Američané je teď začnou chránit. Nic takového!" dodal prezident. "Peníze zakrývají oči, které z nich zezelenají: kdo platí, toho píseň zpívají. Řešení je pouze jedno. Máme takových lidí hodně," řekl Lukašenko s odkazem na zelenou barvu bankovek, aniž uvedl bližší podrobnosti.

Prezidentské volby se v Bělorusku konají v neděli. Podle pozorovatelů v nich již více než čtvrtstoletí vládnoucí Lukašenko čelí nejsilnější opozici za poslední léta.

Volební kampaň poznamenalo masové zatýkání i zesílené represe vůči kritikům režimu. Podle lidskoprávních organizací bylo zatčeno na 1300 odpůrců tvrdou rukou vládnoucího Lukašenka. Za nejvážnější Lukašenkovu soupeřku je považována 37letá Svjatlana Cichanouská, která kandiduje místo svého manžela, vězněného opozičního blogera Sjarheje Cichanouského.

Minulý týden bylo u Minsku zadrženo 33 údajných ruských žoldnéřů, kteří měli podle vyšetřovatelů před volbami pomoci vyvolat protivládní nepokoje a destabilizovat předvolební situaci. Rusko obvinění odmítá a uvádí, že se jednalo o zaměstnance soukromé bezpečnostní agentury.

Podle agentury TASS by mezi zadrženými Američany mohl být politický marketér Vitalij Škljarov. Zatčen byl minulou středu poté, co poskytoval konzultace běloruské opozici. Jeho žena a dítě jsou podle agentury držiteli amerického občanství, přičemž manželka pracuje na americkém velvyslanectví v Kyjevě.

I když je Bělorusko Rusku z bývalých sovětských republik nejbližší, mezi vedeními obou zemí bývá patrné napětí. Lukašenko opakovaně dává najevo, že nepřipustí pohlcení své země Ruskem. Ve snaze zlepšit vztahy se Spojenými státy hostil běloruský prezident v únoru amerického ministra zahraničí Mikea Pompea. Jednalo se o první oficiální návštěvu na takto vysoké úrovni za poslední dvě desítky let.

Velvyslanectví USA výroky běloruského prezidenta nekomentovalo, uvedla agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy