Fotografie nízkoprofilové verze vrtulníku Sikorsky UH-60 Black Hawk byla zveřejněna na internetu. Dříve jste mohli vidět foto trosek podobného vrtulníku. (Foto: New Jersey National Guard/Mark C. Olsen)

Nízkoprofilová verze Sikorsky UH-60 Black Hawk je jedním z nejtajnějších vrtulníků. Činnost Pentagonu s takovými stroji byla odhalena poté, co se jeden z nich ztratil během operace na likvidaci Usámy bin Ládina v Pákistánu v roce 2011.

Nyní portál The Drive zveřejnil fotografii podobného vrtulníku. Je to pravděpodobně první obrázek, který je zveřejněn na internetu. Se vší pravděpodobností se jedná o ranou verzi, která se objevila během vývoje nízkoprofilové verze Black Hawk. Podle odborníků byl stroj pravděpodobně postaven na základě vrtulníku radiotechnického průzkumu a radioelektronického boje Sikorsky EH-60.

​Rozdíl mezi verzí, která havarovala v roce 2011, je jasně viditelný. Ta měla řídící vrtuli speciální konstrukce, což u vrtulníku, který The Drive nyní představili, nevidíme.

Vrtulník byl údajně vyfotografován v roce 1990, takže mohou existovat další důležité rozdíly mezi ním a strojem zapojeným do operace na likvidaci bin Ládina. Je také třeba poznamenat, že po roce 2011 USA mohly přijmout dokonalejší verze nenápadného Black Hawk.
Podle informací The Drive první práce na verzi UH-60 začala již v 70. letech.

Nejslavnější program zaměřený na vytvoření stealth vrtulníků byl Sikorsky RAH-66 Comanche. Byl určen k vytvoření nízkoprofilového průzkumného a útočného vrtulníku, který by mohl nahradit stroje jako Bell AH-1 a Bell OH-58. Přestože američtí inženýři získali neocenitelné zkušenosti v průběhu své práce, program lze považovat za selhání. V roce 2000 byl program uznán jako bezperspektivní a byl ukončen. Na konci roku 2004 a před jeho uzavřením program stál více než šest miliard dolarů. 

Zdroj:  thedrive.com