S návrhem přišel primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě). „Chci pomoct zodpovědným Pražanům. Cena měsíčního kuponu zůstane stejná, ale zvýhodnění se dočkají pravidelní a zodpovědní plátci, kteří si budou měsíční kupon kupovat on-line,“ uvedl.

Podle něj se město inspirovalo u společností poskytujících on-line služby s hudbou, filmy či seriály, jako jsou Netflix nebo Spotify. „V praxi by to mohlo fungovat tak, že pokud si člověk koupí dvanáctkrát za sebou měsíční kupon, bude mu následně vrácena částka ve výši tří nebo čtyř měsíců zpět. Každý si bude moct vybrat, zda si je nechá ve virtuální peněžence na svém zákaznickém účtu v rámci PID Lítačky na další kupony, popřípadě si je nechá vrátit na svůj účet,“ popsal Scheinherr.

Adam Scheinherr (Praha sobě).
Další návrh do diskuze o zvýšení jízdného. Roční kupon opakovaně zdraží o 365 Kč

V přepočtu by pak měsíční kupon vyšel na 366 korun a celkem by cestující zaplatí 4392 korun za rok namísto současných 6600 korun. Chystaná změna má umožnit cestovat s platným jízdním dokladem i lidem, kteří si nemohou dovolit jednorázový nákup ročního kuponu.

Scheinherr: Město nemá vydělávat na chudobě

„Současný stav není morálně ani systémově správně. Ve volební kampani jsme slíbili, že bude slyšet hlas rodin a Pražanů s nízkými příjmy, kteří si každý měsíc zbytečně kupují měsíční kupon, a tím ve výsledku výrazně přeplácejí cenu toho ročního. Město nemá vydělávat na chudobě,“ sdělil Scheinherr.

Ve hře byly podle náměstka tři varianty. Kromě výše zmíněné také možnost platit jen část ceny a zbytek by cestující měl zadarmo. To by však znamenalo, že by město muselo platit darovací daň. Třetím návrhem byl nákup na úvěr. „Nepřipadal v úvahu od začátku. Poslední, co potřebujeme, je více Pražanů v exekucích. Nehledě na to, že dopravní podnik (DPP) nemá bankovní licenci,“ dodal.

Praha Sobě chce s koaličními partnery – tedy Piráty a uskupením Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) – jednat také o dalších návrzích změn v systému MHD. Hnutí už dříve oznámilo snahu zdražit jízdné o 365 korun ročně. Scheinherr a spol. chtějí upravit rovněž cenu jednorázových jízdenek nebo změnu systému slev. Jenže v koalici zatím nepanuje shoda.

Magistrát letos očekává kvůli koronaviru výpadek v městském rozpočtu ve výši až 15 miliard korun. V dopravě to má být více než 1,5 miliardy korun.

Městská hromadná doprava v Praze bude mít novou podobu.
Logo Brna i barvy Slavie. Praha čelí „průtrži hejtů“ kvůli novému designu MHD